PUNO NEPOZNANICA

Epidemiolog o misterioznom virusu iz Kine: 'Nije blizu. Zvuči prijeteće, ali ne zvuči još loše'

22.01.2020 u 23:12

Bionic
Reading

Misteriozni kineski virus ubio je već 17 ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija na izvanrednom je sastanku večeras razmatrala treba li proglasiti međunarodnu zdravstvenu krizu, ali odluku su odlučili odgoditi za sutra

U gradu Wuhanu otkud je zaraza krenula - obustavljen je javni prijevoz, 9 milijuna stanovnika savjetuje se da nikuda ne idu, a svima ostalima da ne idu tamo. Virus se s tržnice u Wuhanu već proširio na nekoliko kineskih provincija, kao i u SAD, Južnu Koreju, Tajvan, Tajland, Japan.

O opasnosti od novog virusa u RTL Direktu govorio je voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo, doktor Bernard Kaić.

"Nije blizu. Zvuči prijeteće, ali ne zvuči još loše", kazao je Kaić o korona virusu te dodao kako bi proglašenje izvanrednog stanja omogućilo bolju koordinaciju u odgovoru na epidemiju.

"Tu koordinaciju, u velikoj mjeri, onda preuzima Svjetska zdravstvena organizacija", rekao je Kaić te dodao da neke zemlje već sada provode i više nego što bi proglašenje međunarodne javnozdravstvene opasnosti donijelo.

  • +7
korona virus Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Kinezi su vrlo rano definirali da se radi o potpuno novom virusu

"Neke zemlje već uvode termometriranje u zračnim lukama. Kina je već uvela pregled onih koji izlaze iz Wuhana, a  uskoro će ukinuti i letove iz Wuhana, što SZO ne bi nikada preporučila", rekao je Kaić te dodao da se vidi kako su Kinezi po pitanju ove bolesti u nekim stvarima ažurni, dok u drugima zaostaju.

"Vrlo su rano definirali da se radi o potpuno novom virusu, definirali njegovu genetsku sekvencu, podijelili sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. S druge strane im nedostaje podatak koliko imaju oboljelih po danima u zadnjih mjesec dana. Ukupan broj oboljelih s kojim se barata, 200, 300, 400, ovisno o izvoru... Nigdje se ne može vidjeti krivulja obolijevanja. Ne zna se je li se ovi novooboljeli dodaju na neke stare koji su bili oboljeli pa su sada testirali. Nedostaju neke osnovne stvari", rekao je Kaić i dodao da Kinezi provode jako stroge mjere za sprječavanje širenja bolesti. 

Još se ne zna uzrok

"Pretpostavlja se da je izvor virusa iz životinjskog svijeta, no još se ne zna koje. Uzeli su Kinezi uzorke iz tih tržnica i sada pregledavaju, ali još nema odgovora tko je izvor", kazao je Kaić te dodao kako nije neobično da se još ne zna uzrok. Smatra da se u roku nekoliko mjeseci neće napraviti cjepivo za ovaj virus. 

Ponovio je i savjete za ljude koji putuju u područja gdje se pojavio virus.

"To su sve one preporuke koje se ljudima daju da spriječe gripu ili trovanje hranom: često pranje ruku, ne dirati mrtve i bolesne životinje, ne biti u bliskom kontaktu s bolesnicima. Ako se baš mora, koristiti masku i rukavice. Put prijenosa još nije jasno definiran i treba se pridržavati svih mjera koje sprječavaju prijenos putem hrane, prijenos prljavim rukama, a i kapljičnim putem", zaključio je Kaić za RTL Direkt.