procjena rizika

Stručnjaci: Cjepivo protiv korona virusa najranije za godinu dana

23.01.2020 u 09:34

Bionic
Reading

Razvoj cjepiva protiv novog korona virusa trajat će najmanje godinu dana, objavio je u četvrtak Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI)

U Kini se broj pacijenata zaraženih korona virusom popeo na 517 a 17 je ljudi umrlo, objavile su kineske vlasti u četvrtak.

Direktor GAVI-ja Seth Berkley rekao je da stručnjaci ne znaju dovoljno o epidemiologiji nove bolesti da bi mogli valjano procijeniti rizik u ovom trenutku.

"Dobra vijest je da su znanstvenici već sekvencionirali i objavili genom virusa što je omogućilo da nekoliko organizacija u svijetu počne rad na cjepivu", rekao je Berkley za agenciju dpa.

Cjepiva koja bi štitila od korona virusa puno je jednostavnije razviti od onih za bolesti poput malarije ili HIV-a, dodao je.

Berkley je kazao da će ipak "trebati mjeseci prije nego se provedu prva klinička ispitivanja i najmanje godina dana prije nego bi cjepivo moglo biti dostupno za uporabu".

GAVI je neprofitno partnerstvo koje surađuje s vladama, poslovnim ljudima, Svjetskom bankom, humanitarnim organizacija i nevladinih organizacijama kako bi ispunilo ciljeve o procjepljivanju.

Osim u Kini, korona virus zabilježen je u Japanu, Filipinima, Južnoj Koreji, Tajvanu, Tajlandu i u SAD-u, kao i u Hong Kongu i Macau.