OŠTRA KRITIKA

DP upozorio da se zakonima udara na samostalnost i slobodu znanosti

29.04.2022 u 16:25

Bionic
Reading

Domovinski pokret (DP) upozorio je u petak da se se paketom zakona iz područja znanosti i visokog obrazovanja zabija zadnji čavao u samostalnost i slobodu znanosti jer će se, kako tvrde osobe koje se suprotstavi korupciji biti proganjane za neko kriminalno djelo.

Ta stranka je na konferenciji za novinare zatražila obustavljanje reformskog procesa visokog obrazovanja dok nadležna tijela ne rasvijetle, kako navode osnovne sumnje u političku korupciju u resornom vođenju tih sustava.

Koordinator odbora DP-a Josip Jurčević naglasio je da se korupcija pretvara u lavinu koja melje sve pred sobom u Hrvatskoj, a glavni stručnjaci koji trebaju istražiti korupciju u njenoj dubini i širini te ponuditi model spašavanja Hrvatske su upravo sustav znanosti i visokog obrazovanja.

''Paket zakona koji se u ovoj lavini gotovo ne primjećuje već je u postupku usvajanja. Radi se o tri zakona koja gura ministar (Radovan) Fuchs i njegova uža ekipa, a zapravo se zabija zadnji čavao u samostalnost i slobodu znanosti", poručio je Jurčević.

Riječ je Zakonu o Hrvatskoj zakladi za znanost, o Zakonu za znanost i visoko obrazovanje i trećem zakonu koji treba jamčiti kvalitetu, a to će se, smatra Jurčević, pretvoriti u korupciju.

Tvrdi da se zakonskim rješenjima praktički ozakonjuje korupcija i da se ona institucionalizira do te razine da će netko, ako se suprotstavi korupciji biti proganjan da radi neko kriminalno djelo.

Jurčević je pojasnio da traže obustavu postupak donošenja tih zakona dok se ne vide sve kriminalne pozadine i osobni, obiteljski pa i politički interesi koji stoje iza toga, na čelu s ministrom.

Tvrdi da je "potpuno odriješene ruke ministar Fuchs dobio od ključne osobe Borg skupine i trenutne korupcije u Hrvatskoj, a to je upravo Andrej Plenković".

Zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić ustvrdio je da će zakoni koji se predlažu temeljito promijeniti budućnost Hrvatske jer su znanost i visoko obrazovanje temelj svake države. Smatra da će se donošenjem tih zakona svečano otvoriti autocestu korupcije i mita u visokoj znanosti i obrazovanju.

Predsjednik DP-a Grada Zagreba Igor Peternel upozorio je da se znanstvene kompetencije mogu zloupotrijebiti i u političke svrhe.

"Jučer je Skupština Grada Zagreba dodjeljivala nagrade zaslužnim građanima, a prvenstveno se ovaj put vodila znanstvenim kriterijima, pa su pokraj vrhunskih znanstvenika iz područja tehničkih znanosti, medicine i biomedicine ušlepali i jednog političko-ideološkog znanstvenika Hrvoja Klasića", rekao je Peternel.