OSOBNA ILI PUTOVNICA

Doznajte s kojim dokumentima putovati Europom

01.07.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Iako Hrvatska ulaskom u EU 1. srpnja neće automatski postati članicom schengenskog prostora, hrvatski državljani će jednostavnije prelaziti unutarnje granice zemlja članica EU-a, u koje će moći putovati samo s osobnom iskaznicom, dok bi brži prijelaz schengenske granice sa Slovenijom i Mađarskom trebala osigurati zajednička granična kontrola.

Hrvatski građani će od danas moći prelaziti unutarnje granice EU-a s važećom osobnom iskaznicom, ako je izdana nakon 1. siječnja 2003. izvijestio je MUP.

No, i dalje će putovnica biti potrebna za putovanje u države koje nisu članice EU - Norvešku, Island, Lihtenštajn i Švicarsku, ali su članice schengenskog, odnosno Europskog gospodarskog prostora.

Osobne iskaznice moći će imati i djeca kako bi od 1. srpnja s roditeljima slobodno mogli putovati po članicama EU-a. Mlađi od 21 godine 'osobne' će dobivati na pet godina.

MUP: svi dokumenti vrijede do datuma isteka

Hrvatski državljani će od 1. srpnja, osim u zemlje EU-a, s osobnom iskaznicom moći putovati u Bosnu i Hercegovinu, uključujući i Neumski koridor, te Crnu Goru, Kosovo i Srbiju.

Iako se od lipnja već izdaju nove osobne iskaznice, u MUP-u naglašavaju da ih građani ne moraju mijenjati jer stare iskaznice vrijede do datuma do kojeg su izdane. Neće trebati mijenjati ni vozačke dozvole koje će se od 1. srpnja izdavati u kartičnom obliku, kao ni prometne dozvole koje će biti na novom obrascu.

Zbog ulaska u EU neće se morati mijenjati putovnice koje vrijede do isteka roka na koji su izdane.

Nove automobilske registarske pločice s logom EU-a već su izrađene, ali se zasad neće mijenjati. Do uvođenja registracija s europskim logom, vozilo mora biti označeno naljepnicom koja sadrži međunarodnu oznaku države.

'Osnovna stvar je da ne treba mijenjati osobne isprave nakon 1. srpnja 2013.', poručio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Iznimka su tek osobne iskaznice izdane prije 1. srpnja 2003. koje će i dalje vrijediti u Hrvatskoj, ali se s njima neće moći prelaziti granice.

Jednostavnija kontrola na granici sa Slovenijom i Mađarskom

Zajednička granična kontrola ('One Stop Control') obavljat će se za početak na 37 graničnih prijelaza sa Slovenijom, a postupno će se uvesti i na ostalim prijelazima. Zajednička kontrola na granici s Mađarskom bit će na sedam prijelaza, od čega na tri odmah od 1. srpnja.

Ulaskom Hrvatske u EU hrvatskim putnicima se na granici sa Slovenijom i Mađarskom više neće izdavati evidencijski kartoni za otiskavanje graničnih pečata, što je dosad bio slučaj.

Granične kontrole sa članicama EU-a obavljat će se sve do ulaska Hrvatske u EU ali se neće obavljati poslovi carine, te će se uvesti posebne trake za građane EU-a i članica Schengena.

Budući da hrvatski državljani od 1. srpnja postaju građani Europske unije nad njima će se prilikom ulaska u Schengen provoditi samo osnovna granična kontrola, kao i prema državljanima zemalja članica EU-a i Europskog gospodarskog prostora, koji će za ulazak u Hrvatsku trebati samo osobnu iskaznicu.

Granični policajci tako u načelu više ne bi trebali postavljati pitanja o svrsi putovanja, odredištu ili posjedovanju novca za uzdržavanje, već bi brzo i jednostavno trebali provjeriti valjanost isprave, te povremeno preko baze podataka provjeriti da osoba ne predstavlja opasnost za javni poredak i sl.

Ostojić: granični policajci neće turistima prebrojavati eure

Prema građanima trećih država, granični policajci će osim osnovne kontrole provoditi, kao i dosad, temeljitu kontrolu koja uključuje i provjeru ispunjavanja uvjeta za ulazak i izlazak iz Hrvatske prema schengenskim pravilima, sustavno unošenje pečata i procjenu potrebnih sredstava za uzdržavanje.

No, kad je riječ o procjeni potrebnih sredstava za uzdržavanje, ministar je rekao da se taj postupak u Hrvatskoj nije mijenjao od 2004. te da granični policajci neće turistima prebrojavati eure.

Građani susjednih zemalja koje nisu članice EU-a za ulazak u Hrvatsku trebat će biometrijsku putovnicu, osim građana BiH s hrvatskim dokumentima.

Nove pogranične propusnice s elektroničkim nosačem izdavati će se od 1. srpnja. Hrvatska će ih izdavati stanovnicima pograničnog područja u BiH, a BiH pograničnim stanovnicima u Hrvatskoj.

Ulaskom u EU pojednostavit će se i procedura ulaska, boravka i rada državljana iz zemalja članica Europskog gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji, koji će u Hrvatskoj moći raditi i pružati usluge bez dozvole za rad i potvrde o prijavi rada.