NOVI HAC-ov CJENIK

Doznajte kome će od Nove godine poskupjeti cestarina

02.12.2016 u 07:44

Bionic
Reading

Cestarina će se, zbog straha od smanjenja teretnog prometa, povećati samo za prve dvije kategorije vozila: Motocikle i osobne automobile, a uvodi se i sezonska razlika u cijeni. Od 1. siječnja bila bi povećana za pet posto, ali samo na autocestama kojima upravlja HAC. U tom slučaju, cestarina od Zagreba do Splita iznosila bi, umjesto sadašnjih 174, 183 kune, a do Lipovca, umjesto 184, 193 kune, piše Jutarnji list

Pregovori Ministarstva prometa i Svjetske banke o financijskom paketu teškom 1,8 milijardi eura za rješavanje problema u cestarskom sektoru su u samom finišu i ugovor bi mogao biti potpisan u prvom tromjesečju sljedeće godine, saznaje Jutarnji list

Iako konačni dogovor još nije postignut, glavne konture su poznate. One uključuju sljedeće: povećanje cestarine za pet posto na autocestama kojima upravlja HAC, uvođenje sezonskih cestarina, ponovno spajanje tvrtke za održavanje i naplatu cestarine HAC ONC-a s HAC-om, ARZ ostaje samostalna tvrtka, uvođenje automatizirane naplate cestarine, objedinjavanje javne nabave u sektoru održavanja i dugoročno planiranje investicija u Hrvatskim cestama.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, povećanje cestarina i sezonske cestarine uvode se kako bi se izbjeglo ukidanje popusta na ENC uređaje, što je prijedlog Svjetske banke. Naime, kako bi se povećali prihodi HAC-a i ARZ-a, konzultanti Svjetske banke predložili su ukidanje popusta na ENC uređaje.

Kako bi na taj način najveći udar bio onaj na vlasnike kamiona, u Ministarstvu prometa su se usprotivili tome zbog straha da bi se ionako mali kamionski promet s autocesta skoro u cijelosti prebacio na državne ceste.