dostavno tržište

Dostavni dron mogao bi promijeniti situaciju na bojištu, iako nije predviđen za to

22.01.2024 u 18:29

Bionic
Reading

Svjetski vodeći proizvođač dronova DJI predstavio je na međunarodnom tržištu svoj novi transporter tereta FlyCart 30, kojim, kako kažu, 'uvode novu eru dinamične dostave iz zraka'. No novi dron mogao bi biti puno više od toga, piše Forbes

FlyCart mogao bi imati najveći utjecaj na bojišnicama jer bi se mogao koristiti kao teški bespilotni bombarder, topovnjača, polagač mina i logističko vozilo, unatoč svim naporima DJI-ja da spriječi vojnu upotrebu svojih proizvoda, piše Forbes.

DJI, sa sjedištem u Shenzhenu u Kini, dominira industrijom potrošačkih dronova s više od 70 posto globalnog tržišta, prema procjenama, a posebice je popularan njihov asortiman pristupačnih bespilotnih letjelica Mavic jer se sklapaju tako da budu dovoljno male da stanu u džep kargo hlača. Dronovi poput Mavica također su izvrsni izviđači na bojnom polju, a obje strane u sukobu intenzivno su ih koristile za izviđanje i prikupljanje obavještajnih podataka, uočavajući skrivene mete miljama daleko.

Kada je u pitanju FlyCart 30, namjera tvrtke je dominirati tržištem dronova za dostavu na isti način na koji Mavic dominira potrošačkim tržištem. Kao i ostatak DJI-jeva portfelja, on ima izuzetno impresivne specifikacije.

S osam rotora na četiri kraka, FlyCart30 može vući do 30 kilograma na udaljenost od deset milja ili nositi manji teret na veće udaljenosti. Najveća brzina mu je 72 km/h, a može letjeti pri vjetru do 43 km/h. Gomila sigurnosnih značajki uključuje automatsko radarsko i vizualno izbjegavanje prepreka danju ili noću te padobran koji se otvara ako motori zakažu, tako da će dron uvijek sigurno sletjeti.

FlyCart30 može nositi 70-litarsku teretnu podlogu, kontejner veličine kovčega ili, ako nema mjesta za slijetanje, spustiti teret na vitlu dok lebdi 18 metara iznad tla. DJI se žestoko protivi vojnoj upotrebi svojih dronova te je zabranio njihovu prodaju Ukrajini i Rusiji u travnju 2022., uz nekoliko oštrih izjava, ali su one zanemarene.

Tako je Mavic u Ukrajini postao generički pojam za svaki mali dron. U listopadu 2023. ukrajinski premijer Denis Šmihal tvrdio je da je njegova zemlja kupila 60 posto proizvedenih dronova Mavic, a DJI je odmah demantirao tu tvrdnju. Dronovi tvrtke DJI imaju reputaciju dobro dizajniranih i građenih, lakih za letenje te proizvoda izuzetno dobre vrijednosti. FlyCart 30 će vjerojatno imati iste karakteristike. DJI će bez sumnje uključiti geofencing i druge mjere kako bi spriječio da se FlyCart koristi za bacanje bombi. No, kao i u slučaju Mavica, domišljati će ih operateri brzo zaobići.