novi adut

Ukrajina se pohvalila dronom koji izaziva pomutnju kod Rusa, pazite što sve može

22.11.2023 u 17:37

Bionic
Reading

Ukrajina se pohvalila novom bespilotnom letjelicom. Tvrde da ovaj model može letjeti daleko iza neprijateljskih linija i oduprijeti se ruskom elektroničkom ometanju

Ukrajina i Rusija vode pravi rat u ratu na području razvoja bespilotnih letjelica. Na terenu je vidljiv stalan tehnološki napredak zbog sveprisutne uloge bespilotnih letjelica na bojnom polju i iznad njega.

U ponedjeljak je Mihajlo Fedorov, potpredsjednik ukrajinske vlade za inovacije, obrazovanje, znanost i tehnologiju, najavio razvoj bespilotne letjelice (UAV) Backfire, nazvavši je 'snažnim dronom' koji može letjeti i do 35 kilometara iza neprijateljskih položaja i nanositi kolosalne gubitke.

Konkretno, Fedorov je rekao da će bespilotna letjelica pomoći ukrajinskim snagama da 'pogađaju rusko topništvo, logistička središta, neprijateljske skladišne točke i zapovjedna mjesta', izvijestila je Ukrajinska pravda.

Fedorov je na društvenoj mreži X naveo da je glavna značajka Backfirea njegova 'snažna GPS antena, otporna na rusko ometanje' i elektroničko ratovanje. Tu antenu, dodao je Fedorov, 'gotovo je nemoguće ometati', piše Ukrajinska pravda, a zahvaljujući 'potpunoj autonomiji' drona, Rusi ne mogu pratiti njegove koordinate i zemaljsku posadu.

Backfire će se uskoro masovno proizvoditi i pridružiti drugim ukrajinskim dronovima u borbi, a Fedorov je rekao da je već obavio 50 ili više uspješnih misija u proteklih nekoliko mjeseci, prenosi Insider.

Najnoviji ukrajinski proizvod u opakom ratu bespilotnim letjelicama drži obje strane na oprezu i tjera ih na stalne inovacije i tehnološki napredak. Vojnici se redovito oslanjaju na njih u borbama - jedan ukrajinski vojnik rekao je u rujnu da njegova jedinica nije stvarno pucala iz pušaka pola godine te da su često koristili dronove.

Tijekom sukoba Ukrajinaca i Rusa relativno jeftini dronovi uništavali su tenkove i oklopna vozila, uglavnom asimetrične mete, kao i gotovo sve što se kreće na bojnom polju. Videozapisi iz rata redovito ih prikazuju kako napadaju tenkove, ulijeću u otvore na oklopnim vozilima, prikradaju se vojnicima u rovovima i eksplodiraju pri udaru.

Njihovo zujanje iznad glave stalan je podsjetnik na opasnost i signalizira da bi u bilo kojem trenutku bespilotna letjelica nabijena eksplozivom mogla poletjeti prema meti. I Ukrajina i Rusija aktivno sudjeluju u svojevrsnoj utrci u takvom naoružanju, što ih je natjeralo da traže nove tehnologije kako bi pobijedile drugu stranu.

  • +7
Bespilotna letjelica Akinci Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Osim autonomnih bespilotnih letjelica, i operateri su postali ključni za Ukrajinu i Rusiju, jer razvijaju niz specifičnih vještina letenja i kontrole. Ali njihova vrijednost također ih čini ključnim metama za njihove neprijatelje, što dovodi do toga da operateri ciljaju jedni druge svojim dronovima.

Ali kako raste utjecaj letjelica, tako rastu i napori da ih se zaustavi. Prve linije preplavljene su tehnologijom ometanja koja remeti navigacijske kontrole dronova. Iako su bespilotne letjelice kojima upravlja operater obično manje osjetljive na to, ali i predstavljaju manji trošak ako se izgube ili unište u bitki, ometanje je još uvijek popriličan problem. Zbog toga je potencijal Backfirea da blokira rusko uplitanje velik i daje Ukrajini prednost da leti duž i iza neprijateljskih linija.