ŠAHiD-238

Iranci predstavili mlazni dron koji bi mogao zadati glavobolju Ukrajincima, evo i zašto

10.12.2023 u 08:57

Bionic
Reading

Iran je ovih dana predstavio mlazni dron Šahid-238, znatno napredniju inačicu bespilotnih letjelica Šahid-136, kakve Rusi naveliko koriste u ratu u Ukrajini. Ako Rusi nabave najnoviji iranski dron, stručnjaci smatraju da bi Ukrajinci mogli imati značajnijih problema na bojišnici i to iz nekoliko razloga

Šahid-238 premijerno je prikazan sredinom studenoga na izložbi koju je na teheranskom Sveučilištu za svemirsku znanost i tehnologiju Ašura organizirao Zbor čuvara Islamske revolucije, vojne postrojbe koja je, pored ideoloških zadaća, zadužena za kontrolu raketnih snaga. Izložbi dronova kamikaza nazočio je i iranski vrhovni vođa Ali Hamenei.

Premda iranske vlasti nisu objavile specifikacije novog drona, iz prikazanog je vidljivo da je Šahid-238 mlazni dron s radarskim i elektrooptičkim/infracrvenim navođenjem, za razliku od klipnog Šahida 136, koji primarno koristi kombinaciju inercijalne i GPS navigacije za gađanje fiksnih ciljeva. Dobro upućeni portal The War Zone ocjenjuje da je inačica s radarskim navođenjem dizajnirana za gađanje ciljeva s toplinskim kontrastom, odnosno uništavanje neprijateljske protuzračne obrane i radara za rano upozoravanje (DEAD), te za misije SEAD, koje zapravo obeshrabruju suparnika u korištenju radarskih sredstava protuzračne obrane.

Iranski dronovi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Iranski državni mediji

Time se teoretski otvara mogućnost da dron pogađa i pokretne ciljeve u svim vremenskim uvjetima, ali zasad nije jasno kako će nova letjelica pronaći metu nakon što preleti značajnu udaljenost od mjesta lansiranja do ciljnog područja. Za takvo što je potrebna neka vrsta autonomnog prepoznavanja meta, poput glava za navođenje, kakve se koriste za uništavanje ciljeva većih površina kao što su brodovi. Neka izvješća sugeriraju da dron koristi pasivni infracrveni senzor za autonomno usmjeravanje na izvore topline, a druga ukazuju na sustav koji se naziva 'čovjek u petlji', koji zahtijeva ljudsku interakciju, odnosno operatera koji koristi video sa senzora za navođenje projektila na cilj.

Izvor: Društvene mreže / Autor: European Defense

Crni premaz za smanjen radarski potpis

Prema prikazanoj snimci, najnoviji dron opremljen je kuglastom kupolom s elektrooptičkim senzorom ispod nosa. Kardansko kućište sugerira da je senzor prvenstveno namijenjen za nadzor i moguće misije kombiniranih napada. Također, Šahid-238 je prikazan u dosad neviđenoj mat crnoj shemi boja, kakva služi za upijanje radarskih valova i noćne napade, pa se nameće mišljenje da tako smanjen radarski potpis čini novi dron težom metom za protuzračnu obranu. S druge pak strane, mlazni ispuh Šahida 238 pridonijet će njegovom pojačanom infracrvenom potpisu, posebice sa stražnje strane, dok dodatna oprema u obliku raznih senzora smanjuje domet.

Mlazni pogon novog drona, smatraju stručnjaci, osigurat će značajno veću brzinu i brzi tranzit do cilja, što je veliki čimbenik u napadu na vremenski osjetljive ciljeve. No takav pogon utječe na domet, osim ako Iranci ne uvedu dodatni kapacitet goriva ili smanje veličinu bojne glave kako bi se dodalo više goriva. Valja podsjetiti da Šahid-136 ima maksimalni domet od 2000 kilometara i brzinu krstarenja od nekih 180 kilometara na sat, otprilike istu brzinu kao i sportski avion Cessna 152, što ga čini ranjivim u odnosu na brzinu koju pruža mlazni motor.

Izvor: Društvene mreže

Sasvim je jasno da će Šahid-238 na mlazni pogon biti skuplji od modela 136 s klipnim motorom. Niska cijena Šahida je pak oduvijek bila prednost. Primjerice, model 136 košta oko 20.000 dolara po komadu, a napredna raketa zrak-zrak srednjeg dometa (AMRAAM), kao što je AIM-120, kakve ispaljuju Ukrajinci iz raketnih sustava zemlja-zrak (NASAMS), stoji između pola i milijun dolara. Ako se cijena Šahida 238 poveća, on će i dalje biti daleko jeftiniji od krstarećeg projektila, a samim time i pristupačniji za masovne napade na odabrane mete.

Ubitačna slojevita kombinacija

Budući da je Rusija u Ukrajini uvelike koristila ranije propelerske inačice Šahida, pojava nove modifikacije drona već je zabrinula ukrajinske dužnosnike. Glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ihnat ocijenio je nakon premijere novog Šahida da različite opcije novog drona mogu zakomplicirati njegovu detekciju.

S obzirom na to da je Rusija posljednjih mjeseci pojačala svoju upotrebu Šahida 136 u napadima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, potencijalna dostupnost iranskih mlaznih dronova mogla bi biti dobrodošla za Moskvu u ratnim operacijama ako ih počne nabavljati u većim količinama. Već i osnovne inačice Šahida u ruskim redovima izazivaju glavobolje kod Ukrajinaca, a koji se u lovu na dronove koriste reflektorima i protuzračnim topovima.

Za slučaj da Rusi nabave Šahid-238, čak i naprednija ukrajinska protuzračna obrana naći će se pred izazovima jer će smanjeno vrijeme reakcije na mlazne dronove učiniti njihovo uništavanje težim, osobito ako budu korišteni u velikom broju ili pak u slojevitim napadima koji mogu uključivati obje inačice Šahida.