CAMERONOVA MINISTRICA

'Dosta je militantnog sekularizma u Britaniji!'

15.02.2012 u 09:27

Bionic
Reading

Lady Sayeeda Hussain Warsi, supredsjedateljica torijevaca i ministrica bez portfelja u britanskoj vladi (posvećena socijalnim i vjerskim pitanjima za bolju koegzistenciju), prva muslimanka kojoj je uspjelo postati punopravna članica vlade (kći je pakistanskih useljenika), ističe potrebu da kršćanstvo ima veće značenje u javnom životu Velike Britanije jer poštuje kulturalni i svaki drugi identitet te zemlje, piše The Guardian

Lady Warsi (Dewsberry, Engleska, 1971) odabrana je kao predvoditeljica vladine delegacije koja se priprema posjetiti Vatikan u znak prijateljstva prigodom obilježavanja 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Svete Stolice i Ujedinjenog Kraljevstva (uspostavljeni 16. siječnja 1982).

Od rujna 2010. priprema snažne govore o potrebi ili važnosti vjere kao snage za izgradnju društva te ukazuje na potrebu da vlada 'uključi Boga' u svom programu (the new government does 'do God'). Iako naglašava da se ni u kojem slučaju ne opredjeljuje za nekakvu vrstu teokracije, sve više ističe potrebu aktivne uloge vjernika u političkom životu. Priznaje, doduše, da vjera i vjernici nemaju sve odgovore niti da su posebno pozvani dati ih društvu, ali isto tako se protivi snažnom valu radikalne ili ekstremne sekularizacije, baš onako kako se istom tom procesu protivi papa Benedikt XVI, o čemu je posebno govorio lani tijekom posjeta Engleskoj i Škotskoj.

Naime, ta političarka ništa nema protiv fenomena sekularizma kao takvog, ali je protiv onoga ekstremnoga, koji ide za tim da progna vjeru i vjerske simbole iz javnog života. O tome je govorila jučer na susretu torijevaca, najavljujući ono što će kazati Papi. 'Ja se zalažem za veće povjerenje u vjeru i vjernike, a ne da oni i vjera imaju ekskluzivan položaj u društvu', kazala je.

Istakla je i problem nepovjerenja koje vlada među različitim etničkim i religijskim grupama te da vjera mora biti most povjerenja. 'Prihvaćanje drugoga i drugačijega ne oslabljuje naš identitet. Sasvim suprotno. Moramo zajedno raditi da stvorimo pravedniji svijet', rekla je. Istakla je ono što je i okosnica njene političke poruke, a to je da pomoći drugima osnažuje vlastiti vjerski i bilo koji drugi identitet.

Osim što će govoriti Papi, nastupit će i pred budućim vatikanskim diplomatima. Iako muslimanka, ona se zalaže za veću prisutnost kršćanstva u životu Velike Britanije jer je to pravedno te jer je to pitanje poštivanja britanske tradicije i identiteta. Istodobno apelira da se poštuju prava manjina te da pripadnici manjina ne budu obeshrabreni u zagovaranju  vjerskih i drugih prava. Njena glavna poruka jest da političari moraju dati vjeri mjesto oko stola kada se i kada god se razgovara o javnim stvarima.