IZBORI U VRGORCU

'Došli smo provjeriti je li nas Bauk izbrisao s biračkog popisa'

15.04.2013 u 11:10

Bionic
Reading

U Vrgorcu, kao i u ostatku Hrvatske, izlaznost na birališta bila je vrlo niska: glasovalo je 24,1 posto upisanih birača

Za razliku od prošlih izbora, kada je Vrgorac imao 7100 glasača, broj onih koji su imali pravo biranja na ovim izborima manji je za gotovo tisuću. Tako je na ovim izborima pravo glasa na području Vrgorca imalo 6226 osoba, a to smanjenje biračkog popisa donijelo je neočekivan efekt. Naime na birališta u Vrgorcu izišao je značajan broj onih čije je prebivalište nedavno provjeravala policija. Kako su Hercegovci poznati kao praktični i vješti ljudi, jedan od njih objasnio nam je ovaj mali fenomen prilikom biranja kandidata za Europski parlament.

'Ma nisu nam važni ti izbori za Europski parlament, došli smo glasovati da provjerimo jesmo li na popisu ili nas je Bauk izbrisao. Ako nas je izbrisao, morat ćemo se ponovo prijaviti', kazao nam je birač koji je u jednom vrgoračkom kafiću čekao prijatelja da se vrati s birališta u selu Orah, kamo je otišao s istom idejom - provjeriti je li još uvijek na popisu birača.

Bez obzira na broj glasača na izborima za Europski parlament, u Gradu Vrgorcu uvjerljivu pobjedu odnijela je lista predvođena HDZ-om osvojivši 48,57 posto glasova, SDP je osvojio 33,07 posto, a treća lista po osvojenim glasovima Akcija je mladih s 1,71 glasova, dok su laburisti osvojili 1,43 posto.