GODIŠNJICA ČLANSTVA U EU

Doris Pack poziva Hrvatsku da drži obećanja

28.06.2014 u 09:04

Bionic
Reading

Hrvatska je mogla i ranije postati članica Europske unije da joj nije bilo susjedne Slovenije, a mora ispuniti i obećanje da neće usporiti približavanje svojih susjeda Uniji, rekla je Doris Pack u Zagrebu na svečanosti obilježavanja prve godišnjice hrvatskoga članstva u Europskoj uniji

'Sjećam se da je Sabor donio rezoluciju kojom obećava da Hrvatska nikad neće svojim susjedima to učiniti. Nadam se da ćete to obećanje i ispuniti. Jer to je bila prava šteta, mogli ste dvije godine prije postati članica EU-a', rekla je Doris Pack, predsjednica odbora Europskoga parlamenta za kulturu i naobrazbu.

Na međunarodnoj konferenciji nazvanoj 'Hrvatska u Europskoj uniji godinu poslije - Mir i socijalna pravda u Europi stoljeće poslije', koju u suorganizaciji s ministarstvom vanjskih i europskih poslova organizira Hrvatska paneuropska unija, a u četvrtak je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula rekao je da je za Hrvatsku dobro što je u EU-u.

'Dobro je što smo ostvarili članstvo, ono je transstranački uspjeh', rekao je Picula.

'Godinu dana nakon ulaska građani Hrvatske uglavnom imaju iste probleme kakve su imali i prije, ali sada nismo sami', dodao je Picula. 'Uvjeren sam da je članstvo u Europskoj uniji, ako ništa drugo, dobra polica osiguranja u teškim vremenima, samo je treba pametno koristiti'.

Picula smatra da ne bi bilo dobro da Hrvatska dugo godina ima na svojim granicama čak tri zemlje koje se ne uspijevaju približiti EU-u. 'Dobar dio naših problema nestat će onoga dana kad svi naši susjedi uđu u Europsku uniju', kaže Picula.

Davor Stier, HDZ-ov europarlamentarac prisjetio se 25. godišnjice govora tadašnjega srbijanskog dužnosnika Slobodana Miloševića na Gazimestanu na Kosovu, kojim je počeo raspad Jugoslavije.

Stier smatra da je hrvatsko članstvo u EU-u potakulo Srbiju na reforme i približavanje Europi. Srbija je zadnjih godina pokrenula reforme, otvorila pregovore s Kosovom i uhitila osobe osumnjičene za ratni zločin, rekao je Stier.

'Teško je zamisliti da bi se sve to dogodilo da Hrvatska nije ušla u EU. To je bio poticaj Beogradu da se pokrene jer je on prije četvrt stoljeća bio centar ovoga područja, a sad je ostao izvan toga, što je potaknulo elite da nešto poduzmu', kazao je.

Tijekom prve godine članstva hrvatski su se europarlamentarci zauzeli da se Bosna i Hercegovina vrati na dnevni red, kako bi se približila Europskoj uniji, rekao je Stier, ali Doris Pack smatra da se 'vodstvo BiH ne želi približiti Europi'.

Godina 2014. važna je za EU zbog obilježavanja 100. godišnjice početka Prvoga svjetskog rata, 75. godišnjice početka Drugoga svjetskog rata, 25. godišnjice pada Berlinskog zida, 10. godišnjice velikog proširenja EU-a te prve godišnjice hrvatskoga čanstva u EU-u, rekao je Andrej Plenković, HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu i član predsjedništva Hrvatske paneuropske unije. Dodao je da će prva godina članstva Hrvatske ostati zabilježena i po nesnalaženju vlade u trima bitnim pitanjima: lex Perković, slaba apsorpcija Europskih fondova, te ulazak u Proceduru prekomjernog deficita.