PORUKA TAJKUNU

DORH: Kutlu još uvijek možemo zatvoriti

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 05.04.2013 23:09
  • Objavljeno 05.04.2013 u 23:09
Miroslav Kutle

Miroslav Kutle

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/24sata

Iako je Kantonalni sud u Sarajevu odbio zahtjev hrvatskog Ministarstva pravosuđa za izvršenje presude Miroslavu Kutli u slučaju Gradski podrum, hrvatsko državno odvjetništvo večeras je izvijestilo da Hrvatska, kao država presuđenja, 'zadržava pravo izvršenja navedene presude'

'Republika Hrvatska kao država presuđenja zadržava pravo izvršenja navedene presude te će u cilju njezina izvršenja nadležna tijela poduzeti sve mjere predviđene domaćim zakonodavstvom', izvijestilo je Državno odvjetništvo (DORH) na svojim internetskim stranicama.

'Upravo kako bi se spriječilo osuđenike da korištenjem pravnih praznina i instituta dvostrukog državljanstva izbjegnu kažnjavanje država presuđenja, konkretno Republika Hrvatska, zadržava pravo izvršenja svoje kaznene presude neovisno o odbijanju stranog suda da prizna njezinu presudu', ističu u Državnom odvjetništvu.

U slučaju Gradski podrum Kutle je pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

To je bila prva pravomoćna osuđujuća presuda nekada najpoznatijem hrvatskom tajkunu, protiv kojega se vodilo više sudskih postupaka za pretvorbeni kriminal tijekom 1990-tih.

Prvostupanjskom presudom zagrebačkoga Općinskog građanskog suda, koja je naknadno potvrđena, ali neznatno ublažena na Županijskom sudu, Kutle i njegovi suoptuženici osuđeni su jer je Kutlina Globus grupa do dionica Gradskog podruma došla temeljem fiktivne dokumentacije o nepostojećim potraživanjima. Hrvatsko pravosuđe je zaključilo da su potraživanja naknadno pretvorena u dionice čime je zloupotrijebljen tadašnji model privatizacije.

Kutlino izručenje Hrvatskoj, gdje je pravomoćno osuđen, sprječava što osim hrvatskog ima i državljanstvo BiH u kojoj živi posljednjih godina

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!