PRAVAŠKI PRLJAVI VEŠ

Donosimo detalje slavonskog političkog trilera s krimi elementima

14.09.2012 u 21:34

Bionic
Reading

Novinska vijest da je policija kod Hrvoja Ćorića (27), sina Pere Ćorića, glavnog tajnika HSP-a dr. Ante Starčević, stranke poznate po dosljednoj borbi protiv narkomanije i dilera drogom, pronašla sjemenke i stabljike indijske konoplje te da mu to nije prvi put, iako javnost o tomu nikad nije izvještena, aktualizirala je teze o ucjeni i osnivanju te pravaške stranke kako bi tadašnja HDZ-ova vlast eliminirala HSP kao najopasnijeg konkurenta na desnici

Kako su, dakle, problemi s drogom u obitelji Ćorić postali javna stvar, o razlozima i posljedicama njihova dosadašnjeg zataškavanja odlučio je nakon šest godina šutnje za tportal progovoriti i tadašnji predsjednik HSP-a, Anto Đapić. Ponajviše, kaže, zbog članova i simpatizera svoje i drugih 'pravaških' stranaka, ali i zbog istine, kako bi se saznalo kakvim se metodama služio HDZ u obračunu s političkim suparnicima.

Zaprepastila me Ruža!

'Kada se poslije lokalnih izbora 2009. pučistički pokušalo preuzeti vlast u HSP-u, Pero Ćorić je po nalogu iz HDZ-a nastavio brutalnu kampanju protiv mene. Pozadina toga bila je ucjena procesuiranjem njegova sina uhićenog zbog posjedovanja droge, što govori o dubini projekta bombastično nazivanog HSP dr. Ante Starčević', započeo je priču Anto Đapić.

Đapić: HDZ je vodio specijalni rat protiv HSP-a

Anto Đapić bio je 16 godina predsjednik HSP-a i saborski zastupnik u pet mandata. Danas je vijećnik u osječkom Gradskom vijeću gdje je dvaput pobijedio na lokalnim izborima i bio izabran za gradonačelnika.

'Često se paušalno govori o tzv. raskolu u pravaškom pokretu i potrebi ujedinjenja pravaških snaga, a riječ je o projektu razbijanja pravaštva koji traje od obnavljanja HSP-a 1990. godine.

Naime, poslije razilaženja s Dobroslavom Paragom na izvanrednom saboru HSP-a u Kutini u rujnu 1993. godine, manipulatori iz HDZ-a protuzakonito su uoči parlamentarnih izbora 1995. godine registrirali HSP 1861. Tako je HDZ umjetno stvarao brojne tzv. hrvatske stranke prava i pravio pomutnju u pravaškom biračkom tijelu. Slično je prošao i HSS, pod njegovim je imenom osnovano nekoliko stranaka, ali HDZ nije dopustio osnivanje nijedne nove stranke koja bi u imenu imala HDZ-ov brand. Tako je, zbog navodnog nezadovoljstva članstva unutar matične stranke, osnovano sedam, osam stranaka prava, a u biti se vodio specijalni rat protiv HSP-a.

HSP je 2003. godine osvojio osam saborskih mandata, a na lokalnim izborima 2005. još 600-tinjak vijećničkih mjesta, što je bilo gotovo deset posto na razini Hrvatske.

'Bio je to alarm u vrhu HDZ-a jer su prepoznali opasnost od gubitka dominacije na desnici, pa je vodstvo na čelu s Ivom Sanaderom novcem iz afere Fimi media potkupilo 2007. godine neke naše dužnosnike, pojedine estradne umjetnike da ne nastupaju za nas i pokušalo nas politički uništiti kampanjom da je glas za HSP glas za SDP. U tomu su poprilično uspjeli jer smo osvojili samo jedan saborski mandat, što je poljuljalo temelje stranke.

Godinama sam stvarao naš dream team, ljude poput Miroslava Rožića, Tončija Tadića, Pere Kovačevića, Ruže Tomašić, Danijela Kotlara… a oni koji su se predstavljali kao odlučni, snažni i čestiti nisu mogli izdržati pritisak izbornog poraza i prebacivali su svu odgovornost na mene. Ja jesam bio najodgovorniji, trebao sam predvidjeti Sanaderove poteze i fokusirati se na rat s HDZ-om, a ne širiti frontu prema SDP–u. Ali morali smo sanirati situaciju i nastaviti zajedno, a pitanje predsjednika bi se mirno rješavalo. Za političku stranku koja živi od tradicije, ponosa i čestitosti, pogubno je odricati se svog lidera na takav način. Zbog lešinarenja pojedinaca odustao sam od ostavke jer nisam smio napustiti nasukani brod.'

Ćorić mi se pred dvojicom svjedoka 2008. ili 2009. godine požalio da ima velik problem jer mu je sin pao s drogom. Rekao mi je da to vuče već duže vrijeme te mu se čini kako će ga time pokušati ucijeniti, ali se neće dati. Prenio sam to i Ruži Tomašić, a onda je 6. siječnja, kao šef stranke u Vukovarsko-srijemskoj županiji, bez odobrenja vodstva HSP-a potpisao sporazum s HDZ-om i pratećim strankama, među kojima i s SDSS-om. Zbog toga su u stranci od mene tražili da raspustim tu organizaciju, ali nisam htio otvarati problem uoči izbora, pa sam Ćoriću predložio da se povuče, bar dok se ne zaključi istraga nad njegovim sinom. No, on me počeo napadati i tražiti ostavku, iako sam najavio povlačenje na Saboru stranke.

Istraga protiv Hrvoja je zaustavljena, a on je zbog toga HSP-u nanio nemjerljivu štetu. Zaprepastilo me kada mu se priključila Ruža Tomašić, jer bez nje ništa ne bi napravio, a upravo sam ja od nje stvorio političarku, ulagao u njezin brand, isforsirao je kao kandidatkinju za Sabor i nikad nije pokazala neslaganje sa mnom. Povukla se zbog zdravstvenih problema na skoro godinu dana, a onda se odjednom pojavila u Vukovaru i s Perom Ćorićem se obrušila na mene. Tada sam shvatio da je stvar puno delikatnija nego što mi se dotad činilo', pojašnjava Đapić

'Čorić nas godinama potkrada'

Novu stranku Ćorić i Tomašić registrirali su pod imenom HSP dr. Ante Starčević u rujnu 2009. godine, iako je Upravni sud već jednom ukinuo takvo ime stranci registriranoj 1993. godine, usvojivši tužbu tadašnjeg predsjednika HSP-a, Dobroslava Parage. Obrazloženje je bilo da se prema Zakonu o političkim strankama ne može registrirati stranka koja u nazivu sadrži ime već postojeće stranke.

'Zakon je i dalje na snazi, a stranka je pod tim imenom ipak registrirana, pa sumnjam u urotu ondašnje vlasti protiv HSP-a. Stoga od ministra Arsena Bauka očekujem provedbu nadzora nad regularnošću imena HSP dr. Ante Starčević', odlučan je Đapić, koji to naziva klasičnom krađom identiteta, a postupak Pere Ćorića kolaboracijom s HDZ-om.

Ćorić je prošlog tjedna na Osječkoj televiziji rekao da HSP na okupu drži to što mjesečno prima 151 tisuću kuna za osvojene vijećničke mandate, a ustvari on krade novac koji pripada HSP-u i koalicijskom partneru u VSŽ jer je nakon osnivanja nove stranke na njezin račun prenio i naknade za mandate što ih je osvojio HSP. U tomu mu je pomogao župan Božo Galić kojemu je, kao i vinkovačkom HDZ-u, zbog takvog postupanja kaznenom prijavom zaprijetio predsjednik HSP-a, Daniel Srb. Vinkovački HDZ preusmjerio je isplate HSP-u, ali županijski nije, pa je Srb prije dvije godine prijavio VSŽ i župana Galića, ali još uvijek bez rezultata. Inače, Ćorić je zaposlen kao savjetnik župana Galića za branitelje, a bio je i član Poglavarstva i u svemu tomu vidim spregu njihove dvije stranke.

Zato očekujem očitovanje HDZ-a i predsjednika Tomislava Karamarka o politici rušenja HSP-a, utvrđivanje odgovornosti župana Galića i bivšeg ministra Davorina Mlakara jer je odbio naš prigovor na takvo postupanje. Neka se utvrdi u kojoj je mjeri Ćorić, zbog ucjene sudskim postupkom protiv njegova sina, angažiran i financiran u projektu razbijanja HSP-a. On je bio jedan od osnivača HDZ-a u Iloku, pa član vodstva HIP-a, a u HSP je došao 2003. godine. Sumnjivo je njegovo spašavanja nakon pada Iloka, kada se izvukao preko Vojvodine, a nije izišao u koloni s drugim Hrvatima', nabraja Anto Đapić.

Zagrebačke ceste, Stipe Ćorić, Rađenović…

Pero Ćorić, pak, kaže da je Đapić notorni prevarant, a da su konstrukcije o ucjeni neistinite.

'Hrvoje je kao maloljetnik imao problema s drogom, našli su mu nekoliko grama marihuane. To nije bilo kazneno djelo, nego prekršaj, no ispod svake je razine koristiti djecu u političke svrhe. Ni Đapiću ni Ruži nikad to nisam spominjao. Odgojio sam troje djece i školski sam primjer dobrog oca', ogorčen je Ćorić na Đapićeve optužbe.

No, jedan od najstarijih članova Županijskog vijeća HSP-a iz Vinkovaca, osnivač i zapovjednik HOS-a, a danas bivši član HSP-a i HSP-a dr. Ante Starčević, sjeća se kad je Pero Ćorić na Predsjedništvu HSP-a 2007. godine izvrijeđao Ružu Tomašić jer se kandidirala za predsjednicu stranke. Budući da joj je on dao potporu, rasplakala se i povjerila mu, kaže, da o Peri Ćoriću ima materijala za 20 godina robije te da bi sutra bio uhićen kada bi to objavila.

Tvrdi i da je ona u jednom salonu namještaja u Draškovićevoj u Zagrebu upozorila Dobroslava Paragu da se sprema ubojstvo Blaža Kraljevića, ali je, nakon što se ono dogodilo, zašutjela, pa skladno funkcioniranje dvojca na čelu HSP-a dr. Ante Starčević vidi upravo u kompromitirajućim materijalima što ih jedno o drugome znaju.

Anonimnost u ovome članku zatražio je kako bi sačuvao svoj mir, premda se od kolega ne želi skrivati i pred sudom će, kaže, sve ponoviti, pa i to kako mu je bivši predsjednik ŽO HDZ-a rekao da su upravo od Ćorića saznavali što se događalo u HSP-u. Poznato mu je da je Hrvoje Ćorić zbog posjedovanja narkotika uhićen na graničnom prijelazu Ilok-Bačka Palanka, a drogu su mu pronašli i u pretresu stambenog prostora, no tvrdi kako taj slučaj nikad nije procesuiran. Sjeća se i prijedloga iz jeseni 2009. godine da se nova pravaška stranka nazove Hrvatska ruža, ali je pobijedilo ime HSP dr. Ante Starčević. Iako nisu imali nijednog vijećnika ili zastupnika, financirali su izbornu kampanju, uredili poslovni prostor, putovali automobilima po Hrvatskoj, otvorili web stranicu, ured i zaposlili ljude, pa se pita otkud im toliki novac.

'U tomu su ulogu imale Zagrebačke ceste, gdje je Perin brat Stipe bio šef. Kada ga je naslijedio Igor Rađenović i pronašao nepravilnosti u poslovanju te zaprijetio prijavom USKOK-u, pretučen je, a Stipe Ćorić ubrzo je umro od srčanog udara', priča nam dobro upućen sugovornik iz Vinkovaca, zabrinut što naručitelj napada nije pronađen. Navedeni slijed događaja ništa ne dokazuje, iako bi istražiteljima mogao biti zanimljiv u pronalaženju motiva za počinjenje toga kaznenog djela.

Pero Kovačević: Zamjerali su mi napade na HDZ

'HSP dr. Ante Starčević osnovan je četiri mjeseca prije nego što mi je brat umro, a tada je već bio na bolovanju', uvjerava nas Pero Ćorić i tvrdi da mu brat nakon dvije teške operacije više nije više bio direktor Zagrebačkih cesta, pa im nije dao ni kune.

'Stipe je od Đapića napravio čovjeka, skidao mu je Pavelića sa zida i volio bih se javno suočiti s njim da mu sve to kažem. Đapića mogu ujutro strpati u zatvor, ali neću, nego ću ga poslati u ropotarnicu povijesti. S Ružom sam uvijek bio iskren. Tada, 2009, nije bio trenutak za nju i dao sam potporu Đapiću za predsjednika, ali sam s njim imao dogovor da potom sam ode kao čovjek. Ruži sam rekao da je pogodna za dopredsjednicu, a nakon što se Đapić povuče, trebao ga je naslijediti Gordan Matković. Ruža i ja nikad se nismo niti porječkali, a na tom sastanku rasplakala se zbog Đapića, a ne zbog mene', priznaje Pero Ćorić.

Njegov imenjak, Pero Kovačević, bivši saborski zastupnik HSP-a i član predsjedništva HSP-a dr. Ante Starčević, tu je stranku napustio nakon što mu je vodstvo stranke zamjerilo organizaciju i sudjelovanje na prosvjedima branitelja i fejsbukovaca protiv HDZ-a. Tužio je i potpredsjednika Vlade, Domagoja Miloševića, zbog kriminala u privatizaciji tvrtke Pastor, a podnio je i veći broj prijava na temelju izvješća državne revizije.

'Sjećam se priča o povezanosti mladog Ćorića s drogom, ali i o HDZ-ovu financiranju nekih pravaških opcija radi nanošenja štete HSP-u kada je bio jak. Da HSP nije razbijen na nekoliko stranaka, bio bi među tri najjače stranke u zemlji i danas bi imao cca 150.000 glasova i 10-15 saborskih mandata. Ali jal, taština i samoljublje vođa pravaških strančica doveli su do debakla. Ruža i Pero zamjerali su mi što od HDZ-a stalno dobivaju primjedbe na mene jer ih često prozivam, a posebno su mi zamjerili zbog 'pisma potpore' Jadranki Kosor u kojem sam nabrojao kritike na njezin rad. Zbog toga su me, protivno Statutu, htjeli suspendirati, ali sam ih poštedio muke i sam izišao iz stranke.'

Tomašić: Zagrebačke ceste ništa mi nisu dale u ruke

Da ništa nije znala o problemima s drogom sina Pere Ćorića, pa ni da je nešto zataškano, rekla nam je Ruža Tomašić, predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević:

'Nikad nikoga nisam štitila od zakona, pa ne štitim ni njega. Pero i ja skupa smo osnovali stranku i da nisam prihvatila predsjedničko mjesto, od nje ne bi puno bilo. Ime HSP dr. Ante Starčević bila je moja ideja, a za naziv Hrvatska ruža prvi put čujem. Moj je suprug svoj brod htio nazvati Ruža i nisam mu dopustila, pa sigurno ne bih dopustila ni da se tako zove moja politička stranka.'

Tomašić
osporava i da ju je Pero Ćorić vrijeđao na Predsjedništvu HSP-a i tvrdi da se i nije javno kandidirala za predsjednicu stranke.

'Kada su počele zakulisne igre, povukla sam se. Nisam bila ni na kakvoj sjednici Predsjedništva, a Peru Ćorića sam viđala samo na sjednicama Glavnog stana i bolje sam poznavala njegovog brata Stipu. Zagrebačke ceste? Pogledajte naš bankovni račun, pa ćete vidjeti tko je financirao stranku. Meni Zagrebačke ceste nisu dale ništa u ruke, a što je bilo, bolje znaju oni koji su usko surađivali. Neka ljudi pogledaju tko je kako došao u politiku i što sada ima. Nekome je Hrvatska u srcu, nekome u džepu', ostala je pomalo nedorečena Ruža Tomašić i zaključila da je 'jadno, bolesno i pokvareno upotrebljavati djecu u političkim obračunima te, ako Ćorić i Đapić imaju nešto između sebe, neka to riješe, a djecu neka puste na miru'.