neizvjesnost

Domovinski pokret: Građani traže odgovore na pitanja o početku školske godine

20.08.2020 u 15:56

Bionic
Reading

Domovinski pokret Miroslava Škore priopćio je u četvrtak da građani traže odgovore na pitanja uoči početka nove školske godine u koju ulazimo u razdoblju neizvjesnosti, nad kojim vise oblaci pandemije koronavirusa.

Austrijanci su već napravili i objavili četiri scenarija, od sasvim normalnog do sasvim opakog stanja. I Slovenci su već uzeli u račun dva tjedna prije početka školske godine, pa se svi zatvaraju u svoju zemlju. ističe Domovinski pokret u priopćenju.

S druge strane, već prije kraja prošlog semestra više uglednih sveučilišta u svijetu objavilo je da će se čak sljedeće dvije godine nastaviti izvođenje nastave na daljinu.

U Hrvatskoj bi temeljno bilo odgovoriti na pitanje jesmo li dovoljno naučili u prvom valu pandemije kako štiti jedni druge, pa tako i sami sebe, kaže se u priopćenju.

Tko će nabavljati i plaćati maske, sredstva za dezinfekciju i sl. tijekom boravka u školi? Hoće li cijene testiranja na koronavirus pasti? Imamo li dovoljno pokretnih timova za testiranje tolikog broja djece i nastavnika, pitanja su na koje upozorava Domovinski pokret.

Ne zna se što treba raditi ako se inficira netko od učitelja i nastavnika - odlazi li cijela škola u samoizolaciju?

Ovih dana vodi se rasprava o tome tko je ovlašten odrediti da njegovo dijete pohađa školu - država ili roditelji. Oprečna su mišljenja, kaže se u priopćenju.

Trebaju li svi redoviti i izvanredni studenti pohađati nastavu bez obzira na studijski program, potrebe laboratorija, praktikuma i sl.? Trebaju li učenici u srednjim školama ili studenti na fakultetima u području društvenih i humanističkih znanosti pohađati nastavu u predavaonicama ili nastaviti 'na daljinu'?

Kad se dogodi korona u obitelji idu li oba roditelja na bolovanje, u samoizolaciju, da bi bili uz dijete? Jesu li tada roditelji obvezni raditi od kuće, ako je to moguće obzirom na prirodu posla kojim se bave?

Tko će nadoknađivati režijske troškove uslijed rada od kuće, trebaju li obitelji uvoditi nove internetske priključke? Jesu li operateri što poduzeli da povećaju brzine prijenosa podataka, stabilnost veza i niže cijene usluga?

Tko će o tome pregovarati s operaterima ili će se to riješiti uredbom Vlade? Hoće li nas Vlada osloboditi PDV-a za nabavku ICT opreme, stoji u priopćenju.

Ovaj se vikend može proglasiti krajem turističke sezone u Hrvatskoj. Preostala su dva tjedna do početka nove školske godine, odnosno nešto više od mjesec dana do početka akademske godine, a malo toga znamo. Građani traže odgovore, poručuje Domovinski pokret.