AKCIJA KAO IZ FILMOVA

Dolijao iskusni kradljivac skupih automobila

22.02.2010 u 17:01

Bionic
Reading

Nakon višegodišnje međunarodne potrage, nedaleko od graničnog prijelaza prema BIH, u petak navečer u ruke policije pao je okorjeli 52-godišnji kradljivac skupocjenih automobila

Upravo su Jeep i Volvo visoke klase, koji su tu večer trebali biti prebačeni u susjednu BiH, upali u oči pripadnicima kriminalističke policije u civilu. Nakon što su prišli muškarcu koji je stajao pokraj vozila i pokazali mu značku, uslijedila je potjera koja ne zaostaje za onima iz krimi-filmova, a nakon pola kilometra trčanja policajci su uhvatili kradljivca.

Muškarac koji je dobro poznat policiji uhićen je u petak u 20 sati i 30 minuta u ulici Hanibala Lucića u Slavonskom Brodu. Nakon što su ga priveli, policajci su otkrili da nisu uhitili sitnu ribu, nego iskusnog kradljivca koji već nekoliko godina uspješno bježi od policije. Naime, za 52-godišnjakom, koji je živio na relaciji Tuzla - Švicarska, još je prije pet godina Županijski sud u Zagrebu raspisao je potragu, a nedugo zatim Županijski sud u Požegi raspisao je i međunarodnu tjeralicu.

Iako iskusan u krađama i švercu skupocjenih vozila, posljednja dva ukradena automobila visoke klase, Jeep i Volvo švicarskih nacionalnih oznaka i broja, ipak nije uspio prebaciti na tržište Bosne i Hercegovine. Kako doznajemo od Zorana Stašine iz PU Brodsko-posavske, jedan je automobil ukraden u studenom prošle godine, a bez drugog je vlasnik u Švicarskoj ostao u siječnju ove godine. Iskusni kradljivci na vozila potom su stavili druge registarske pločice, također ukradene, a nakon toga su, kako bi uskladili sve podatke, krivotvorili i prometnu dozvolu, što su policajci PU Brodsko-posavske odmah prilikom pregleda i uočili.
Pretragom vozila pronađena su i dva laptopa, od kojih je jedan opremljen suvremenim programom za autodijagnostiku.

'To je sofisticirana oprema pomoću koje kradljivci mijenjaju podatke o vozilu. Laptop se priključi na vozilo i poveže se s računalom vozila, a potom se može mijenjati čitav niz podatak i postavki, od primjerice kilometraže automobila, pa do isključivanja tonskog signala koji se aktivira kada niste vezali pojas, pojasnio je Zoran Stašina iz PU Brodsko-posavske koja u suradnji s još nekoliko Policijskih uprava te s Interpolom iz Berna nastavlja daljnji rad. Slijedi podnošenje odgovarajućih prijava, a 52-godišnjak je prepraćen i predan u zatvor u Požegi.