monsunske POPLAVE

Dok su sve oči uprte u Teksas, pogledajte katastrofu koja je pogodila Indiju

30.08.2017 u 11:40

Bionic
Reading

Južnu Aziju ovih dana zahvatile su katastrofalne poplave izazvane monsunom, u kojima je život izgubilo gotovo 1200 ljudi, a milijuni su ostali bez domova

Kako javljaju agencije, monsunske poplave zahvatile su Indiju, Nepal i Bangladeš, a prema Uredu za koordinaciju Ujedinjenih naroda, poginulo je više od 1200 ljudi, dok su milijuni raseljeni zbog gubitka domova.

Prema UN-u, čak 11 milijuna ljudi ostalo je bez krova nad glavom, a lokalnom stanovništvu prijeti i glad jer ne postoje zalihe hrane i pitke vode.

Najgora situacija bilježi se u Mumbaiju, u kojem su zbog poplava i odrona odsječeni pojedini dijelovi financijske metropole Indije.

  • +3
Monsun u Indiji Izvor: Reuters / Autor: SHAILESH ANDRADE

Poplave su paralizirale čitav promet te su mnogi Indijci ostali zarobljeni na željezničkim postajama. Loša vidljivost uzrokovala je pak otkazivanje svih letova.

Na najkritičnija mjesta upućene su spasilačke službe, a kako se očekuje epidemija zaraznih bolesti, sve liječničke službe su u stanju pripravnosti.

U tijeku je izgradnja privremenih skloništa, a u pomoć su priskočile i lokalne tvrtke koje su osigurale hranu i krov nad glavom za stotine tisuća ljudi koji su u monsunskim poplavama ostali bez svega.