rekordne kiše

Zbog poplava u Japanu evakuirano 400.000 ljudi, deset nestalih

06.07.2017 u 07:28

Bionic
Reading

Najmanje 10 osoba je nestalo, uključujući i jedno dijete, a 400.000 je moralo napustiti svoje domove nakon što je u posljednja dva dana pala rekordna količina kiše na jugozapadu Japana a rijeke se izlile iz svojim korita, priopćili su vladini dužnosnici

U dijelovima prefekture Fukuoka na jugozapadnom otoku Kyushu u srijedu je tijekom devet sati palo 774 mm kiše, što je 2,2 puta više od prosjeka padalina u srpnju, objavila je nacionalna televizija.

Oko 7.500 spasitelja, uključujući policiju, vatrogasce i vojnike, mobilizirano je kako bi pomogli evakuaciji i traženju nestalih, a angažirano je i četrdeset helikoptera.

  • +3
Poplava na jugozapadu Japana Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Lokalni dužnosnik izjavio je kako je mnogo je izvještaja o osobama za koje se ne može potvrditi da su na sigurnom te dodao kako će službe na područjima pogođenim katastrofom učiniti sve kako bi spasili živote i utvrdili opseg štete.

Prefekture Fukuoka i Oita, uglavnom ruralna područja, bile su najgore pogođene kišom, koju je uzrokovalo područje niskog tlaka i topao te vlažan zrak na Tihom oceanu.

Stanovnici su proveli noć u centrima za evakuaciju postavljenim u školama i vladinim zgradama na uzvisinama zbog opasnosti od klizišta i poplavljenih cesta.