poslovnjaci u bijelom

Dok klanovi ratuju, paralelni biznis cvjeta: Liječnička komora renta apartmane u srcu Zagreba

18.01.2019 u 14:25

Bionic
Reading

Hrvatska liječnička komora (HLK), koja posljednjih tjedana i mjeseci izaziva interes javnosti zbog unutarnjih previranja, ali i dvojbenog postupanja u istrazi smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića, paralelno sa svojim stručnim radom razvija biznis. Komora je vlasnica tvrtke Aorta d.o.o., u kojoj je trenutno zaposleno dvoje ljudi, ali i dva stana u središtu Zagreba te ih iznajmljuje preko iste tvrtke

U Šubićevoj ulici na broju 11 Hrvatska liječnička komora (HLK) donedavno je posjedovala stan veličine 70 četvornih metara, u naravi zapušten i devastiran bivši uredski prostor, te je nakon uknjižbe i sređivanja dokumentacije u njega uložila više od milijun kuna podijelivši ga na dva manja apartmana. Oni se preko interneta daju u kratkoročni najam do najviše sedam dana, a za članove Komore cijene iznose 300 kuna dnevno za manji i 400 kuna dnevno za veći stan.

Upravo ovaj poslovni pothvat i visoki troškovi uređenja bili su jedan od povoda za smjenu donedavnog predsjednika HLK Trpimira Goluže, no on s druge strane upozorava da je sve radio u skladu s odlukama tijela Komore. Tportalu je proslijedio i detaljan pregled svih troškova i rezultate procjene sudskih vještaka po kojima je prostor u Šubićevoj prije uređenja vrijedio 1100 eura po četvornom metru, a nakon preuređenja od 2380 do 2450 eura.

Preuređenjem u kadrovski rat

'Stan je u vlasništvu Komore još otkako je osnovana, a sedam ili osam godina prije toga nije bio u upotrebi i bio je potpuno derutan, predstavljao je samo trošak. Odluka o pokretanju projekta donesena je na Izvršnom odboru, predložena je Vijeću Komore koje ju je jednoglasno prihvatilo, a informirana je i Skupština HLK', kazao nam je Goluža. Tvrdi i da su se prilikom uređenja vodili institutima javne nabave, premda HLK to nije obvezan, te da su među više ponuda uvijek odabirane one najpovoljnije. Sudski vještak, kaže, na kraju procesa potvrdio je da su svi ugovoreni radovi i izvedeni te da su cijene bile 'tržišno korektne i realne'. On sam čuva cijelu dokumentaciju o ovom slučaju.

  • +4
Dva apartmana Hrvatske liječničke komore u Šubićevoj ulici u Zagrebu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HLK

Na stranicama Hrvatske liječničke komore stanovi se reklamiraju kao 'studio apartman' i 'apartman s četiri zvjezdice'. Piše i da su temeljito adaptirani, moderno uređeni i u potpunosti opremljeni te pružaju sve uvjete za ugodan smještaj do dvoje ljudi po apartmanu'.

Ovaj dio biznisa Komora vodi preko tvrtke Aorta d.d.o., osnovane u rujnu 2017. godine. Po posljednjem dostupnom izvješću, ona je imala prihod od čak milijun kuna, četvero zaposlenih i bruto dobit od 174 tisuće kuna. Danas zapošljava dvoje ljudi: direktora Svebora Mariona, bivšeg člana Uprave Narodnih novina, te njegovu asistenticu. Goluža tvrdi da je za odluku o osnivanju tvrtke glasovalo 107 od 111 članova Skupštine HLK i da se radi o uobičajenom poslovnom potezu kako bi se Komora mogla baviti i komercijalnim djelatnostima.

'Moje poimanje Komore jest da ona mora biti više od birokratske organizacije koja ubire članarine i udara pečate, da treba biti servis liječnicima. Tvrtka je osnovana kako bi obavljala profitabilnu djelatnost, a profit se vraća u HLK. Ona nije zadužena samo za iznajmljivanje stanova našim članovima koji dolaze u Zagreb: organizirala je, recimo, izdavanje knjige o Vukovaru, ali i preuzela usluge koje bismo u normalnim okolnostima morali outsourcati, prenijeti drugima. U njenoj skupštini sjede predsjednik HLK, predsjednik Skupštine HLK i rizničar, a sve odluke obavezno se donose konsenzusom', kazao nam je Goluža.

Premda u samoj Hrvatskoj liječničkoj komori očigledno traje rat nekoliko klanova, čini se da o ovom dijelu njenog poslovanja vlada konsenzus bivše i trenutne garniture: iz samog HLK za tportal su službeno odgovorili da je svrha dvaju stanova 'osiguravanje smještaja članovima tijekom njihova boravka u Zagrebu, a u danima kada su prazni - i njihovo komercijalno iskorištavanje'. 'Prihodi od iznajmljivanja koriste se za tekuće održavanje i plaćanje režija', poručeno nam je preko glasnogovornice HLK Smiljane Škugor Hrnčević.

Izdaju i novine

Tportal je pokušao doći i do direktora tvrtke Aorta Svebora Mariona, no unatoč dvodnevnim obećanjima na koncu je stigao tek šturi pisani odgovor da još uvijek ne može odgovoriti na pitanje o prihodima, rashodima i zaradi tvrtke u prošloj godini. Od njenih ostalih aktivnosti mimo iznajmljivanja stanova naveo je još izdavanje Liječničkih novina.

'Što se tiče iznajmljivanja stanova, uglavnom ih koriste članovi HLK koji dolaze u Zagreb. Cijena najma za nečlanove je 525 i 600 kuna', kazao nam je Marion. Upitali smo ga još i kolika je bila njihova popunjenost, odnosno kakva je bila protekla turistička sezona, no ni na to pitanje nismo dobili odgovor.