NIJE OBAVEZNA

Dogovor o saborskoj Deklaraciji o EU zapeo na Tuđmanu

28.06.2013 u 16:07

Bionic
Reading

Saborski Klubovi zastupnika trebali bi tijekom dana uskladiti konačan tekst Deklaracije o djelovanju RH kao članice EU-a, kao što je jutros dogovoreno na sjednici Odbora za europske integracije. Deklaraciju je inicirao SDP, no dogovor je zapeo oko toga treba li se u njoj spominjati i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana

HDZ je jučer popodne predložio da se u tekstu deklaracije spomene i Tuđman i njegov govor u Saboru 30. svibnja 1990. u kojem je pozvao na što skorije uključenje Hrvatske u tadašnju Europsku zajednicu.

Međutim, u SDP-u tome nisu skloni jer, kako kažu, onda bi se u deklaraciji trebalo spomenuti i neka druga imena.

Odbor za europske integracije stoga je jutros zaključio da se tijekom dana sastanu predsjednici klubova i pokušaju usuglasiti tekst i to na način da se u tekstu nađe jedna opća formulacija bez spominjanja konkretnih imena ili uvrštavanjem više zaslužnih imena.

U SDP kažu pak da od deklaracije neće biti ništa ako će u HDZ-u inzistirati na Tuđmanu. Iako je postojala mogućnost da se Deklaracija, koja inače nije obavezna, izglasa i prilikom današnjeg glasovanja, saborski klubovi se ipak još uvijek usaglašavaju.