pozdravljaju najavu

Documenta o optužnicama iz Srbije: Svaki ratni zločin se mora procesuirati

02.06.2022 u 18:01

Bionic
Reading

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću pozdravilo je najavu srpskog tužiteljstva o podizanju optužnice protiv hrvatskih vojnih pilota te je pozvalo nadležne institucije da što prije dogovore u kojoj zemlji će se nastaviti postupak

Pošto je izostalo pravovremeno postupanje pravosuđa Republike Hrvatske, pozdravljamo najavu podizanja optužnica iz Srbije jer smatramo da se svaki ratni zločin mora procesuirati, priopćila je u četvrtak Documenta.

Poručili su da se u slučaju potvrđivanja optužnice zalažu za suđenje u prisutnosti optuženika u Hrvatskoj, a ne protive se univerzalnoj nadležnosti sudova, ni u Srbiji ni u bilo kojoj drugoj zemlji, jer je, kako smatraju, njena svrha onemogućavanje nekažnjivosti i obavezivanje zemalja na postupanje prema počiniteljima svih kaznenih djela protiv međunarodno zaštićenih vrijednosti.

Documenta napominje da je još 2012. upozoravala da nije istražen zločin koji je počinjen 7. kolovoza 1995. godine oko 10 sati u selu Bravsko u susjednoj Bosni i Hercegovini, kada je živote izgubilo devet osoba, od toga četvoro djece dok je veći broj osoba ranjeno.

Vezano za najavu hrvatskih vlasti da će odbiti razmatranje osnovanosti optužnice kada i ako ona postane pravomoćna, Documenta navodi da se time negira jurisdikcija srpskih vlasti za moguće procesuiranje zločina, ili se kao u slučaju hrvatskih generala negira da se dogodio bilo kakav zločin.