CVJETA DIVLJE UGOSTITELJSTVO

Dobrodošli u komunalni kaos: Split je pod okupacijom

17.08.2017 u 17:32

Bionic
Reading

Splitska plaža Žnjan, po površini službeno najveća kupališna zona u državi, ogledalo je kaosa koji vlada na pomorskom dobru: Čak 27 kafića, barova i noćnih klubova ondje se nalazi potpuno ilegalno, ovog ljeta uopće ne plaćaju najam javne površine, a njihovi vlasnici pored toga su za prošlogodišnji najam ostali dužni gradskoj blagajni više od milijun kuna

Nova splitska vlast, koja je naslijedila problem, prošlog mjeseca čak je angažirala sve komunalne službe i uredila okoliš, pokosila travu, počistila smeće i donekle uredila zemljana parkirališta kako bi Žnjan izgledao barem mrvicu pristojnije. Službeno, u idućim mjesecima kreće se u izradu urbanističkog plana kojim bi se područje trebalo preciznije definirati, pa je ugostiteljima neslužbeno poručeno da još ovo ljeto - rade što god hoće.

Svi su oni svojedobno dobili privremena jednogodišnja rješenja o postavljanju 'modula' veličine do dvanaest četvornih metara, pa su se svi proširili i do nekoliko stotina kvadrata. Svi imaju rješenja za rušenje, no građevinska inspekcija ne reagira.

Ležaljke na Žnjanu naivnim se kupačima naplaćuju bez ikakve osnove, a pomorskih inspektora nema na vidiku Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Slijedom toga, nijedan žnjanski klub ne zadovoljava minimalne tehničke uvjete, ali nije poznato da su se u slučaj uključile ni carina ni turistička inspekcija. Nejasno je što se događa s otpadnim vodama - jer kanalizacije nema - pa sanitarci svejedno šute.

Okupirana je sama plaža, često i ležaljkama koje se naivnim kupačima naplaćuju bez ikakve osnove, a pomorskih inspektora nema na vidiku. Za spomenute prošlogodišnje dugove ugostitelje nitko nije ovršio - dapače, nekima od njih u mandatu prethodnog gradonačelnika dodijeljeni su novi štekati i terase u strogom centru grada.

Kamperi zaokružili nered 

Službeno, Žnjan uopće ne postoji: traljava administracija puna dva desetljeća na njemu nije ucrtala liniju pomorskog dobra, pa ga Županija nikomu ne može dodijeliti u koncesiju. Splitske vlasti u nekoliko navrata najavljivale su da će to tražiti, a u međuvremenu su dodjeljivale privremena koncesijska rješenja koja su zatim neometano metastazirala. Stari urbanistički plan postoji, no pregažen je potpuno na divlje. Nije sasvim jasno što bi Grad Split sa Žnjanom uopće radio, sve i da ga dobije u koncesiju, jer još od Papina posjeta koncem devedesetih nije uspio izgraditi čak ni normalnu pristupnu cestu.

  • +4
Split: Komunalni kaos i želja za brzom zaradom najočitiji oko Dioklecijanove palače Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Kad je kaos, neka bude kaos do kraja: ovog ljeta na svoje su došli i kamperi te na ovoj plaži besplatno i bespravno kampiraju.

Bezvlašće koriste svi 

Žnjan je, kažemo, tek crtica u kaosu na pomorskom dobru, no situacija nije nimalo bolja ni na splitskom kopnu. Dapače: grad koji će ove godine debelo premašiti dva milijuna noćenja već ozbiljno stenje pod pritiskom turista, odnosno nedostajuće infrastrukture na koju dodatni pritisak stavljaju masovna apartmanizacija, komunalni kaos i očita želja za brzom zaradom. Bezvlašće koriste svi, a najkritičnije je upravo u Dioklecijanovoj palači i oko nje.

Dokument: "Konzervatorske smjernice za korištenje javnih površina u zaštićenoj zoni "

Tportal je došao u posjed konzervatorskih smjernica koje vrlo jasno i precizno propisuju kako bi trebao izgledati prostor uže splitske jezgre; napisane su još prije šest godina, no sve gradske vlasti odbijale su ih usvojiti jer time same sebi smanjuju manevarski prostor za izdavanje raznih dozvola i koncesija. A tko ni to ne uspije dobiti, jednostavno se proširi potpuno bespravno.

Recimo, što se tiče Željeznih vrata, odnosno zapadnog ulaza u Palaču i spomenika nulte kategorije: komunalci su još ovog proljeća izvodili sanaciju i obećavali da nakon nje ondje neće biti ugostiteljskih sadržaja, pa je već koji dan kasnije svejedno niknulo nekoliko ugostiteljskih terasa i škrinja za sladolede. Dapače, za njihove instalacije čak su probušeni antički zidovi.

Nekoliko obližnjih trgova potpuno je prekriveno stolovima i stolicama, premda su konzervatori propisali da najmanje 50 posto njihove površine mora biti slobodno. Slično je s Pjacom ili Voćnim trgom, na kojem bi u teoriji čak 70 posto prostora trebalo biti ostavljeno pješacima. Na ovom posljednjem trgu već godinama se nalazi kompleks koji je službeno 'točionik sokova', a u stvarnosti je narastao u pravi pravcati lounge-bar.

Na Peristilu, glavnom carskom trgu i stoljetnom okupljalištu Splićana, poslagani su jastuci i sve je manje moguće čak i nasloniti se na kamen a da te konobari ne tjeraju jer nisi naručio piće. Premda se po konzervatorima ovdje - kao ni na obližnjoj Poljani kraljice Jelene - ugostiteljski sadržaji uopće ne bi smjeli nalaziti, gradske vlasti iznajmile su javne površine. I to po sramotnoj prosječnoj cijeni od sedamdesetak kuna dnevno za svaki ugostiteljski objekt.

Na Rivi se formalno ne bi trebali nalaziti nikakvi štandovi, no i ovdje su gradski komunalci doskočili propisima tako da su dozvolili tematske 'manifestacije' - a one znaju trajati i po nekoliko mjeseci. Jedan je ugostitelj prošlog ljeta doslovno preko noći izbacio tuđi štekat i postavio svoj. Godinu dana kasnije rezultat je simptomatičan: oštećeni je tužio Grad, a nasilnik i formalno dobio dozvolu za najveći štekat na Rivi.

Na drugom kraju glavne splitske šetnice tek je nedavno dovršena Turistička palača, objekt čija je legalnost i sama upitna, no kafić u njoj čudesno je došao u ruke obitelji bivšeg gradskog vijećnika, i to baš onoga koji je napustio svoju stranku i priklonio se tadašnjem gradonačelniku Baldasaru. Njen okoliš, međutim, još nije dovršen jer se ne može ukloniti kiosk sa sladoledima koji jedna obitelj ondje drži punih dvadeset godina. Dok, laički rečeno, velika bespravna riba pokušava pojesti malu, Splićani i turisti u centru grada gaze po zemlji i pijesku.

U moru ispred Rive polulegalno se iznajmljuju gliseri i vodeni skuteri.

Na obližnjim Bačvicama tvrtka koncesionar - i to u gradskom vlasništvu - sama producira nered s ležaljkama, suncobranima i prenamjenom prostora. Tamošnje ljetno kino, čiju se namjenu službeno pokušava zaštititi, privatna tvrtka iznajmljuje za koncerte premda ono uopće nije u njenom vlasništvu. Jedan Poljak, koji je prije dvije godine otvorio najbolju slastičarnicu u gradu, svakog popodneva nasred ulice izbacuje desetke stolova za koje nema dozvolu. Platio je nekoliko kazni, no očito je procijenio da mu se to isplati.

  • +5
Na Bačvicama nered s ležaljkama, suncobranima i prenamjenom prostora Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

U centru grada više nema mjesta ni za tradicionalne pučke predstave, već su kazalište i Splitsko ljeto potjerani u zgradu HNK, a ni ondje često ne mogu normalno raditi zbog buke izvana.

Pučko naselje Varoš doslovno je blokirano kafićima i restoranima, pa nije teško zamisliti što bi se dogodilo kada bi se do njega pokušali probiti vatrogasci ili hitna pomoć.

Tako je čak i sa 'žutom zonom' oko gradske jezgre, u kojoj je službeno zabranjen promet: turisti su otkrili kraći i jednostavniji put do gradske luke, pa redovito nastaje krkljanac.

Ukratko, Split je pod okupacijom.