rezultati ankete

Čitatelji tportala presudili: Ovo je najljepša hrvatska plaža

19.07.2017 u 18:13

Bionic
Reading

Hrvatska, koja se strancima prodaje kao zemlja sunca i mora, zaista ima što ponuditi kada su u pitanju plaže. Strani mediji nikako da se dogovore koja je to od hrvatskih plaža najljepša pa su sud o tome donijeli čitatelji tportala

Na tportalovoj listi našlo se deset plaža koje stranci redovito proglašavaju najljepšima. Lonely Planet, Tripadvisor, Telegraph, The Guardian i Business Insider samo su neki od renomiranih stranih medija koji se bave hrvatskim prirodnim ljepotama. 

Sumnje više nema - najljepša hrvatska plaža je Stiniva na Visu. Misli to 25,8 posto od gotovo 1000 čitatelja koji su sudjelovali u tportalovoj anketi. 

Stiniva je jedna od najpoznatijih viških uvala, a svakako je oblikom najneobičnija. Neki od stranih medija proglasili su je i najljepšom u Europi. Nalazi se na južnoj strani otoka, omeđena visokim liticama koje ostavljaju svega četiri metra uzak ulaz s mora. Nakon prolaska kroz 'vrata' otvara se predivna zaokružena uvalica sa šljunčanom plažom.

Stiniva je vjerojatno nastala urušavanjem svoda špilje.

  • +4
Stiniva, Vis Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Drugo mjesto zauzela je plaža Lubenice na Cresu. Za nju je glasovalo 19 posto čitatelja. Tu plažu njemački Bild svrstao je među 15 najljepših na svijetu. Jedini problem je to što je vrlo nepristupačna. Do nje nije moguće doći automobilom, a spuštanje do Lubenica traje oko 45 minuta, uspon otprilike dvostruko. Najbolji način za dolazak do plaže je brodićem ili barkom. 

Lubenice, Cres Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Treća najpoželjnija plaža je Sakarun na Dugom otoku. Ova plaža stekla je svoju reputaciju bjelinom pijeska i čistoćom mora, a okružena je borovom šumom. Duga je oko 800 metara, a na 250 metara od obale dubina je 3,5 metara, što znači da je prostor za kupanje iznimno velik i plitak te pogodan i za malu djecu.

  • +5
Sakarun, Dugi otok Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Četvrto mjesto drži plaža po kojoj je Hrvatska najprepoznatljivija, Zlatni rat na Bolu, jedna od najljepših šljunčanih plaža na hrvatskoj obali, a ujedno najprepoznatljivija vizura Bola. Nastala je taloženjem šljunka oko podmorskog grebena pružajući se poput jezičca i do 500 metara u more. Pod utjecajem vjetrova, valova i morskih strujanja, vršak Zlatnog rata stalno mijenja svoj oblik čineći ga svaki put drugačijim i ponovno zanimljivim. 

  • +8
Zlatni rat, Brač Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Na petom mjestu je plaža Berulia podno Biokova. Ona se nalazi u jednom od poznatijih ljetovališta na Jadranu, u Brelima na Makarskoj rivijeri. Sastoji se od tri uvale koje se protežu duž 400 metara obale. U pozadini je borova šuma koja pruža hlad. Nagrađena je Plavom zastavom. 

  • +9
Berulia, Brela Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Preostalih pet plaža dobilo je manje od deset posto glasova čitatelja. Na šestom mjestu je plaža Brela u Krku, a do kraja liste nižu se Saplunara na Mljetu, Zaton, Banje u Dubrovniku, dok su zadnje mjesto zauzele splitske Bačvice.