nasilje u ratnim sukobima

Dobitnice Nobelove nagrade za mir 2018. u UN-u traže pravdu za silovane u ratu

23.04.2019 u 20:24

Bionic
Reading

Dobitnice Nobelove nagrade za mir za 2018., Kongoanka Denis Mukwege i Jezitkinja Nadia Murad pozvale su u utorak UN-ovo Vijeće sigurnosti da se osigura pravda za žrtve spolnog nasilja u ratnim sukobima, koje je predmet njemačke rezolucije na koju su Sjedinjene Države i Rusija uložile veto

Prihvaćanje tog dokumenta koji je, kako kažu diplomati, nakon nekoliko dana teških pregovora znatno izmijenjen, bilo je planirano na početku sjednice Vijeća sigurnosti, no odgođeno je.

"Nitko nije izveden na sud zbog držanja žena u seksualnom ropstvu", rekla je Nadia Murad govoreći o svojoj zajednici koju je uništila džihadistička skupina Islamska država u Iraku i u Siriji. "Uništena je nada čitave jedne generacije", dodala je, ocijenivši da je to bio "kolektivni neuspjeh" međunarodne zajednice.

"Držimo govore u UN-u, ali nije donesena nijedna konkretna mjera" na polju pravosuđa i "ništa nije učinjeno", istaknula je.

"Zašto međunarodna zajednica čeka s osiguravanjem pravde za žrtve", upitala se Denis Mukwege, zatraživši također da se osnuju nacionalni i međunarodni sudovi koji će suditi odgovornima za seksualno nasilje u sukobima.

I odvjetnica Nadije Murad i drugih jezidskih žrtava Amal Clooney je izrazila žaljenje zbog slabe međunarodne reakcije. Optužila je Sjedinjene Države i Rusiju da se protive osnivanju međunarodnog suda za te zločine.

"Ako odmah ne reagiramo, bit će prekasno", upozorila je.

U njemačkom nacrtu dokumenta izvorno se predlagalo osnivanje formalne radne skupine i uspostava "mehanizma" koji će pomoći da se krivci izvedu pred sud i osigura zaštita žrtava tako što će im se priznati prava na polju spolnih i reproduktivnih prava.

Rusija, Kina i SAD su se usprotivili osnivanju takvog pravnog "mehanizma", radna skupina je izbačena, a Washington je zaprijetio vetom budu li se spominjala reproduktivna prava, bojeći se da bi se tako poticalo na pobačaj.