VLASNIK ZABE

Dobit Unicredita u drugom tromjesečju 403 milijuna eura

06.08.2014 u 12:03

Bionic
Reading

Neto dobit Unicredita dosegnula je u drugom ovogodišnjem tromjesečju 403 milijuna eura, što je 12 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a rezultat je poboljšanih uvjeta na talijanskom bankarskom tržištu te solidnom doprinosu podružnica u istočnoj Europi

U prvom polugodištu, pak, neto dobit te najveće talijanske banke po veličini imovine bila je 1,1 milijardu eura, odnosno 38 posto viša nego u istom lanjskom razdoblju.

Bančini prihodi u drugom tromjesečju dosegnuli su 5,7 milijardi eura, što je 2,8 posto niže nego godinu ranije.

U prvom polugodištu, pak, prihodi su bili 11,3 milijarde eura ili 3,2 posto niži.

Unicredit, tržišni lider u srednjoj i istočnoj Europi, u čijem je vlasništvu i Zagrebačka banka, objavio je i da će sankcije Zapada protiv Rusije imati „marginalni“ utjecaj na njegovo poslovanje u toj regiji, procijenivši da bi zbog toga ukupni prihodi mogli biti smanjeni svega 4 posto.

'Banka je dovoljno snažna da prebrodi tu oluju', rekao je izvršni direktor banke Federico Ghizzoni, komentirajući pojačane sankcije protiv Moskve zbog podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

'To ne znači da ne gledamo na tu situaciju sa zabrinutošću, no to nije sistemski problem', kazao je Ghizzoni, dodavši da bi banka zbog toga mogla izgubiti svega 10 do 15 milijuna eura prihoda.

U priopćenju, Ghizzoni je naveo i da je Banka sada bliže ostvarenju svoje ciljane ovogodišnje zarade od 2 milijarde eura, napomenuvši međutim i da je postizanje toga cilja sada još izazovnije zbog većeg od očekivanja utjecaja poreznih promjena na konačni poslovni rezultat.

Između ostaloga, Unicredit je najavio i da će Jean-Pierre Mustier, do kraja godine napustiti mjesto čelnika investicijskih bankarskih operacija, a zamijenit će ga Gianni Franco Papa, koji trenutno upravlja bančinim operacijama u središnjoj i istočnoj Europi.

Papa, 58-godišnja, smatra se bliskim Ghizzoniju, koji je također bio na čelu bančina poslovanja u istočnoj Europi prije nego je postao izvršni direktor Unicredita u rujnu 2010. godine.