NEREVIDIRANO IZVJEŠĆE

Dobit HEP-a 1,14 milijardi kuna

03.08.2010 u 23:26

Bionic
Reading

U prvom polugodištu ove godine Hrvatska elektroprivreda (HEP) je, prema nerevidiranim financijskim izvještajima objavljenim na Zagrebačkoj burzi, poslovala s neto dobiti od 1,14 milijardi kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine HEP ostvario dobit od 253,2 milijuna kuna

Ukupni prihodi HEP-a u prvom polugodištu ove godine iznose 6,25 milijardi kuna i na godišnjoj razini povećani su za 2,9 posto. Poslovni prihodi povećani su za 2,3 posto, na 6,05 milijardi kuna.

Porast poslovnih prihoda rezultat je povećanja prihoda od prodaje, u kojima najveći udjel imaju prihodi od prodaje električne energije, kaže se u izvještaju.

Ukupni HEP-ovi rashodi u prvom polugodištu iznosili su 5,1 milijardu kuna i smanjeni su na godišnjoj razini za 12,2 posto. Troškovi poslovanja iznose 4,92 milijarde kuna i smanjeni su za 12,5 posto na što je utjecalo smanjenje troškova nabave električne energije od HEP proizvodnje d.o.o. i uvoza električne energije.

Osim toga, provođenjem mjera povećanja efikasnosti poslovanja, uštede su ostvarene i na upravljivim troškovima poslovanja, kaže se u izvještaju.

Smanjenje troškova poslovanja, uz stabilne prihode od prodaje električne energije, omogućilo je da se obveze prema dobavljačima u prvom polugodištu smanje te su krajem razdoblja bile 349,4 milijuna kuna manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dodaje se.

Ujedno se napominje da u cilju poboljšanja strukture ročnosti kredita, nova kreditna zaduženjima ugovorena u prvom polugodištu imaju duži rok otplate, a kratkoročni krediti su dijelom otplaćeni te da je ukupno dugovanje po kreditima i obveznicama povećano za 206,9 milijuna kuna.