PRAVDU ISTJERALA U STRASBOURGU

Dobila ovrhu za račun mobitela koji joj je oduzela policija

Bionic
Reading

Zbog prekršenih ljudskih prava, Hrvatska će 33-godišnjoj Maji Šimecki morati platiti nešto više od 30 tisuća kuna odštete i troškova. Nakon što je iscrpila sve hrvatske sudske instance, gospođa je svoja prava potražila na Europskom sudu za ljudska prava budući da je smatrala nepravednom sudsku odluku o ovrsi računa zbog duga teleoperateru. Smatrala je da sporne troškove nije mogla napraviti, jer je u razdoblju u kojem su učinjeni bila u pritvoru, a njezin mobitel oduzela je policija

Uz to je priložila i potvrdu o privremenom oduzimanju mobitela i SIM kartica. Požalila se i kako joj rješenje o ovrsi od 7. srpnja 2004. nikada nije bilo dostavljeno budući da se i u to vrijeme nalazila u pritvoru. Dobila je tek pravomoćno rješenje, piše portal Svijet sigurnosti

Europski sud zaključio je kako je Maji Šimecki uskraćeno pravo na pristup sudu koji jamči Članak 6. Konvencije o zaštiti ljudskih prava, a takva presuda ide 'na dušu' sudaca Općinskog suda u Krku, Općinskog i Županijskog suda u Koprivnici te Ustavnog suda.

Svijet sigurnosti podsjeća da se svojevremeno Maja Šimecki spominjala kao nevjenčana supruga Marijana Kiprijanovskog, višestruko osuđivanog svodnika, kojem je i pomagala u tom ilegalnom biznisu. Na tužbu protiv države odlučila se početkom 2010., odlučna da dokaže nepravdu, u čemu je sada očito i uspjela.

Europski sud za ljudska prava ocijenio je da država mora odgovarati za greške svojih sudova, a oni su ih u ovom slučaju učinili najmanje tri – nisu Maji Šimecki uredno uručili prvo rješenje o ovrsi, krivo su protumačili argumente iz njezine žalbe podnijete 5. prosinca 2006. te su, na osnovi učinjene greške, odbili njezinu žalbu kao podnijetu izvan roka.

Posljednja je to presuda koju ju je protiv Republike Hrvatske donio Europski sud za ljudska prava kaznivši državu zbog propusta koje su učinili domaći sudovi.