VLADINI AMANDMANI

Dobici do 750 kuna u igrama na sreću ipak bez poreza

19.03.2014 u 18:50

Bionic
Reading

Vlada je s današnje sjednice u Sabor poslala amandmane na izmjene Zakona o igrama na sreću, kojima odustaje od oporezivanja dobitaka manjih od 750 kuna, no predlaže uvođenje nove, najviše stope od 30 posto na dobitke veće od pola milijuna kuna

Oporezivanje dobitaka na igrama na sreću dio je mjera iz rebalansa proračuna, no Vlada se amandmanima ipak odlučila zaštititi one s manjim dobicima.

Tako Vlada predlaže da se dobici na lutriji ili na klađenju manji od 750 kuna ipak ne oporezuju. Dobici od 750 kuna do 10 tisuća kuna oporezivali bi se stopom od 10 posto, stopom od 15 posto dobici od 10 do 30 tisuća kuna, a stopom od 20 posto dobici od 30 do 500 tisuća kuna. Dobici iznad pola milijuna kuna oporezivali bi se stopom od 30 posto.

Kako je pojašnjeno, odustajanjem od oporezivanja dobitaka do 750 kuna želi se zaštititi igrače koji ostvaruju manje iznose dobitaka u lutrijskim igrama te spriječiti moguće odustajanje izvjesnog broja igrača od sudjelovanja u lutrijskim, odnosno igrama klađenja.


Vlada je na sjednici utvrdila i plaće za predsjednika i članove Uprave Agencije za ugljikovodike, ali i ravnatelja Agencije za obvezne zalihe nafte i njegovog zamjenika. Za predsjednike agencija utvrđen je koeficijent u iznosu od 4,63 koji se množi s osnovicom plaće javnih službenika, dok za zamjenike taj koeficijent iznosi 3,50.

Vlada je prihvatila i nacrt Kolektivnog ugovora za djelatnost socijalne skrbi po kojem se neće isplaćivati naknada za prijevoz, jubilarne naknade i dnevnice, te se ukida pravo na povećanje plaće s osnova radnog staža (4, 8 i 10 posto) za vrijeme dok se Hrvatska nalazi u proceduri prekomjernog deficita.

Očekuje se da će se sklapanjem tog Kolektivnog ugovora ostvariti godišnje uštede od oko 22 milijuna kuna. S obzirom da se predlaže sklapanje Kolektivnog ugovora s danom 1. travnja, u ovoj godini očekuju se uštede od oko 18 milijuna kuna.

Vlada je prihvatila prijedlog saborskih zastupnika Mirele Holy, Davora Bernardića i Damira Kajina o proglašenju Nacionalnog dana Nikole Tesle, uz uvjet da se tom nazivu doda i dodatak Dan znanosti, tehnologije i inovacije.