željeli su doći u raj

Do smrti se izgladnjelo najmanje 58 pripadnika kenijskog kulta

24.04.2023 u 16:27

Bionic
Reading

Policija je na istoku Kenije pronašla u masovnoj grobnici 58 tijela, a čini se da je riječ o pripadnicima kršćanskog kulta koji su vjerovali da će otići u raj ako umru od gladi

Britanski list Guardian navodi kako se u protekla dva dana konstantno povećava broj umrlih provođenjem novih ekshumacija te da bi ukupni broj umrlih mogao biti i veći.

Prema podacima Crvenog križa u Keniji nestalo je 112 osoba.

Čelnik "Međunarodne crkve dobrih vijesti" Paul Mackenzie Nthenge uhićen je nakon dojave da su u plitkim grobovima tijela najmanje 31 sljedbenika njegovog kulta u šumi Shakahola.

Dio pronađenih bio je umotan u bijelu plastičnu foliju.

Policija traga za preživjelim pripadnicima kulta, a pristup šumi od 325 hektara blizu obalnog grada Malindija imaju samo timovi za potragu i spašavanje.

Nthenge se predao policiji i optužen je prošloga mjeseca nakon što je dvoje djece pod skrbništvom svojih roditelja umrlo od gladi, prema lokalnim medijima na koje se poziva Guardian.

Nthenge je odbijao jesti i piti u pritvoru, a u međuvremenu je pušten uz jamčevinu od 100 tisuća kenijskih šilinga (677 eura).

Lokalni su političari tražili od suda da ga ne pusti na slobodu zbog širenja kultova u području oko Malindija.

Policija je uhitila šest Nthengeovih sljedbenika, a prilikom pretresa njegova imanja pronašli su 15 mršavih ljudi, od kojih je četvero kasnije umrlo.

Jedna članica kulta koju su pronašle vlasti i dalje je odbijala jesti unatoč tome što je očito bila u teškom stanju, rekao je Hussein Khalid, član Haki Africa, skupine za ljudska prava koja je dojavila policiji o slučaju.

“Onog trenutka kada je dovedena ovamo, apsolutno je odbila da joj se pruži prva pomoć i čvrsto je zatvorila usta, zapravo odbijajući da joj se pomogne, želeći da nastavi s postom dok ne umre”, rekao je Khalid.

Ministar unutarnjih poslova Kithure Kindiki objavio je na Twitteru kako se dogodio "masakr u šumi Shakahola" koji predstavlja "najjasniju zloupotrebu ustavnog prava na slobodu vjeroispovijesti".

Dodao je kako država nastavlja poštivati vjerske slobode, ali će odgovorni za zločin dobiti "tešku kaznu".

U budućnosti bi morala postojati “stroža regulacija (uključujući samoregulaciju) svake crkve, džamije, hrama ili sinagoge”, rekao je.