Raila Odinga

Oporbeni čelnik u Keniji najavio žalbu na rezultat predsjedničkih izbora: Ovo nisu bili izbori, već lakrdija

20.08.2022 u 23:23

Bionic
Reading

Oporbeni čelnik Raila Odinga, poraženi kandidat na prošlotjednim kenijskim predsjedničkim izborima najavio je u subotu sudsku žalbu na rezultat izbora koje je nazvao "lakrdijom" nakon pobjede potpredsjednika na odlasku Williama Ruta

U ponedjeljak, nakon šest beskrajno dugih dana iščekivanja za 50 milijuna Kenijaca, predsjednik Neovisnog izbornog povjerenstva, neovisnog tijela koje se na kraju podijelilo, proglasio je pobjedu Williama Ruta s osvojenih 50,49 posto glasova, a Raila Odinga je dobio 48,85 posto. Odinga u utorak nije priznao takav rezultat.

U ponedjeljak navečer, na opće iznenađenje, četvero od sedmero članova povjerenstva nije priznalo rezultat nekoliko minuta uoči njegova proglašenje, zamjerajući Wafuli Chebukatiju, predsjedniku povjerenstva, na "netransparentnom" radu i na izostanku suradnje.

  • +3
Raila Odinga Izvor: EPA / Autor: Daniel Irungu

"Želimo pravdu kako bi se vratio mir", rekao je u subotu Odinga u svom domu u Nairobiju, nakon sastanka s vjerskim čelnicima.

"Odlučili smo se obratiti Vrhovnom sudu (...) kako bismo pokazali da ovo nisu bili izbori, već lakrdija", dodao je. Ovo je Odingin peti poraz na predsjedničkim izborima, premda su njegovu kandidaturu ove godine poduprli predsjednik na odlasku Uhuru Kenyatta i stranka na vlasti. Nijedni predsjednički izbori u Keniji od 2002. nisu prošli glatko i sporovi su se ponekad završavali krvavim sukobima.