STRAVA U DUBRAVI

Djelatnik Centra za autizam teško ozlijedio štićenika

12.06.2009 u 12:09

Bionic
Reading

Policija je danas potvrdila da je kazneno prijavila 26-godišnjeg djelatnika Centra za autizam Dubrava zbog teškog ozljeđivanja dvije godine mlađeg štićenika, koji je pri tuširanju teško opečen te mu je život u opasnosti, a iz Centra ističu da je riječ o nesretnom događaju

ZAGREB - I u zagrebačkoj Traumatološkoj bolnici potvrdili su da su 30. svibnja primili mladića s težim stupnjem opeklina opasnim za život na većoj površini tijela te da je priključen na uređaje za održavanje života, ali nisu mogli reći je li točno, kako navode mediji, da je opečen pri dugom tuširanju vrelom vodom.

Predstojnica stacionara i zdravstvene skrbi u Centru za autizam Tanja Biloglav opovrgava nagađanja po kojima je štićenik namjerno opečen i ističe da je riječ o nesretnom slučaju pri tuširanju štićenika s višestrukim psihomotoričkim oštećenjima, kojega zbog specifičnih zdravstvenih tegoba moraju tuširati više puta na dan.

Korisnik godinama koristi medikamentoznu terapiju koja dovodi do preosjetljivosti kože. Višegodišnje često tuširanje također dovodi do preosjetljivosti kože na bilo kakve vanjske podražaje, stoji u pisanoj izjavi predstojnice Biloglav.

Pri brisanju štićenika nakon tuširanja primijećeno je crvenilo i ljuštenje kože pa je vozilom Centra prevezen u Novu bolnicu, iz koje je dalje prevezen u Kliniku za traumatologiju, tvrdi predstojnica Biloglav.

Djelatnik koji ga je tuširao udaljen je s radnog mjesta zbog šoka u kojem je bio i dok se ne ispitaju sve okolnosti događaja. Ni u jednom trenutku nije se pokušavalo ništa zataškati, a u tom je trenutku bio prioritet pobrinuti se za korisnika, ističe Tanja Biloglav.

Tvrdi, također, da djelatnici Centra nisu namjerno, nego pogreškom, u bolnici rekli kako štićenik nema roditelje, a da roditelji su o slučaju obaviješteni kasnije navečer.

Stručni tim Centra sastao se te je o cijelom događaju obavijestio Policijsku postaju u Dubravi. Također je sazvano povjerenstvo za sigurnost korisnika u Centru u kojem su, osim djelatnika, članovi roditelji, policijski službenici, liječnica i socijalni radnici, te je 'sve objedinjeno i poslano Ministarstvu prosvjete i Gradskom uredu', stoji u izjavi predstojnice Biloglav, koja izražava duboko žaljenje korisniku i njegovim roditeljima.

Glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba izjavila je za Hinu kako je cijeli slučaj policiji prijavila majka ozlijeđenog korisnika, i to tek 2. lipnja, dva dana nakon što je s teškim opeklinama primljen u bolnicu.