TALIBANSKA PROPAGANDA

Dječja paraliza vratila se u Kabul

11.02.2014 u 16:02

Bionic
Reading

Prvi dijagnosticirani slučaj dječje paralize u Kabulu od pada Talibana 2001. izazvao je uzbunu u narodu i među političarima Afganistana

Ministarstvo zdravlja naredilo je da se hitno širom zemlje organizira masovno cijepljenje.

Virus poliomijelitisa je u prvoj polovici 20. stoljeća uzrokovao tešku invalidnost pa čak i smrt tisuća djece širom svijeta. U gotovo cijelom svijetu iskorijenjen je cijepljenjem, međutim ostao je endemska bolest u Afganistanu, Pakistanu i sjevernoj Nigeriji. U tim državama ekstremni islamisti protive se cijepljenju jer smatraju da njihovi neprijatelji na čelu sa SAD-om preko cjepiva žele muslimane učiniti sterilnima. Neke skupine organizirale su čak napade na liječnike provode cijepljenje.

Broj oboljelih od polija zbog toga je u Afganistanu ponovno počeo rasti da bi u 2011. kulminirao sa 80 zabilježenih slučajeva. No suočeni s povratkom polija i tuberkuloze talibani su promijenili politiku u Afganistanu i obustavili napade. Od tada se situacija značajno popravila.

No pakistanski talibani su značajno snažnije ideološki motivirani i raspoloženi za svjetski džihad, baš kao i organizacija Boko Haram u Nigeriji tako da ne vjeruju ni u što što dolazi sa zapada. Kako između sjevera Pakistana i Afganistana postoje intenzivne migracije ljudi, često i preko ilegalnih prijelaza, polio se vrlo lako može prenijeti.

Otac djevojčice kojoj je dijagnosticiran poliomijelitis i paraliza je vozač taksija koji vrlo često vozi preko sporne granice.

1977. godine samo u SAD-u živjelo je 254.000 osoba koje su ostale paralizirane nakon što su preboljele polio. Danas još uvijek u Njemačkoj s različitim stupnjevima paralize živi 40.000 oboljelih, u Japanu 30.000, u Francuskoj 24.000, u Australiji 16.000, u Kanadi i Velikoj Britaniji oko 12.000, a u Hrvatskoj 267.