TREĆA ŽRTVA U KINI

Dječak umro od ptičje gripe

20.01.2009 u 08:25

Bionic
Reading

Šesnaestogodišnjak zaražen virusom H5N1 umro je u središtu Kine i tako postao treća žrtva ptičje gripe od početka godine, objavila je u utorak službena agencija Xinhua

Srednjoškolac po imenu Wu razbolio se 8. siječnja u seoskoj pokrajini Guizhou na jugozapadu zemlje, pošto je bio u dodiru s mrtvom peradi, priopćile su zdravstvene službe.

Pošto mu se stanje pogoršalo, primljen je u bolnicu u Huaihui, gradu u pokrajini Hunan, u središtu Kine, gdje je umro u utorak ujutro, priopćila je pokrajinska zdravstvena služba, a prenijela je agencija.
Od početka siječnja zabilježena su još dva smrtna ishoda od ptičje gripe: proteklog vikenda u Pekingu je umrla devetnaestogodišnjakinja, a u pokrajini Shandong, na sjeveroistoku 27-godišnja žena.

Dvogodišnja djevojčica zaražena virusom u kritičnom je stanju u sjevernoj pokrajini Shanxi.
Vijest o novim žrtvama ptičje gripe dolazi nakon što je ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak izrazilo zabrinutost zbog mogućeg širenja te bolesti u prigodi proslave mjesečeve Nove godine, kada stotine milijuna Kineza kreću na put i jedu meso peradi.

Proslava Nove godine koja počinje u ponedjeljak 26. siječnja, prigoda je za mnoge Kineze da se okupe u obiteljskom krugu. Širenju virusa pogoduje i pad temperature tijekom zime.
Smrt šesnaestogodišnjaka je 23. smrtni slučaj u Kini od 2003., a 2006. bila je najteža s osam žrtava, nakon 2005. u kojoj je zabilježeno pet smrti zbog ptičje gripe.