ISPECI PA RECI

Divjak u koliziji sa samom sobom: Nije baš da su bili ogromni pritisci...

20.12.2017 u 11:59

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu je potpisala Ugovor o bespovratnim sredstvima za provedbu projekta pod nazivom 'Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti'. Tom prilikom odgovorila je i na novinarsko pitanje o njezinoj prethodnoj izjavi da interesni lobiji na vrše 'ogroman pritisak' kad je u pitanju korištenje novca iz EU fondova za strukovno obrazovanje

Upitana o kakvim se pritiscima radilo, ministrica Divjak rekla je da oni nisu bili ogromni, iako je u intervjuu za Jutarnji list rekla upravo da se radi o ogromnim pritiscima.

'Nije baš da su bili veliki i ogromni, ali bili su takvi da ste svi mogli o njima čitati. Nije na meni da ukazujem prstom, ali svatko tko pogleda javnu raspravu, raspravu u medijima, raspravu u Saboru i saborskim odborima, vidi da su postojali različiti pogledi, što je legitimno. Međutim, voljela bih istaknuti da je moja uloga osigurati da se strukovno obrazovanje i strukovne škole razviju i da se sredstva za njih predviđena u europskim fondovima iskoriste za te škole, za centre kompetentnosti koji će omogućiti umrežavanje. Tu moraju biti gospodarski objekti i komore snažno uključeni', rekla je ministrica upitana o kakvim se pritiscima radilo.

'Moramo biti svjesni da je strukovno obrazovanje to koje mora povlačiti sredstva, jer ako milijardu kuna ne potrošimo na strukovno obrazovanje, sljedećih pet godina neće biti novoga novca. Mi ne gradimo paralelan sustav strukovnog obrazovanja, nego ga razvijamo', dodala je Divjak.

Saborski zastupnik Bojan Glavašević postavio je zastupničko pitanje, na koje ministrica mora odgovoriti u roku od 30 dana, je li podnijela kaznenu prijavu zbog takvih pritisaka. Stoga su je novinari pitali ne bi li ipak trebala podnijeti prijavu protiv gospodarskih lobija koji su vršili pritiske.

  • +8
Ministrica Blaženka Divjak u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

'Prijavljujete ukoliko se radi o nekom nepoštenom djelovanju, kojim se krši zakon. Međutim, danas moramo biti svjesni toga da mi koji smo na javnim funkcijama moramo čuvati javni sustav i to radimo. Naravno, neki drugi sustavi mogu imati drugačije interese i to je ovdje ono što je situacija. Oni mogu imati različite interese i mogu raditi lobistički pritisak, a ono što mi moramo raditi jest osigurati da se javni sustav razvije i da se novac koji se koristi iz proračuna i europskih sredstava koristi namjenski za javno dobro', rekla je Divjak.

'Sumnje da se radi o nečemu što se treba prijaviti, ja bih svakako prijavila, ali u ovom slučaju situacija je takva da smo u procesu uspjeli iznjedriti zakon kojim sam ja osobno zadovoljna i koji će, nadam se, dobiti podršku u Saboru i u drugom čitanju. Nakon toga krećemo u potrošnju ovih milijardu kuna, i ne samo u potrošnju, nego i u sustavan razvoj strukovnog obrazovanja koje je dugi niz godina u Hrvatskoj bilo zapostavljeno', rekla je ministrica.

  • +10
Dan otvorenih vrata u Industrijsko-obrtničkoj školi u Šibeniku Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Nije željela otkriti imena i prezimena ljudi o kojima govori. 'Bilo bi dobro da se pogledaju zapisnici saborskih odbora, puno toga se može iščitati, sve su to javni podaci. Ne tajim ništa, ali vodim brigu o javnom sustavu, u ovom slučaju o sustavu strukovnog obrazovanja', rekla je Divjak.