prvi dan škole

Roditelji iznenađeni jer škole traže da im plaćaju participaciju, Divjak odgovara: To nije potrebno!

09.09.2019 u 11:44

Bionic
Reading

Prvoga dana nastave resorna je ministrica Blaženka Divjak u jednoj zagrebačkoj školi komentirala uvođenje kurikularne reforme, ali i uplatnice roditeljima učenika srednjih strukovnih škola, odnosno plaćanje participacije u troškovima

Druga ekonomska škola u Zagrebu među onima je koje pozivaju roditelje svojih učenika da uplate po sto kuna s obrazloženjem da nisu u mogućnosti održavati odgovarajuću razinu obrazovanja. Na pitanje o tome ministrica je odgovorila:

'Škole, odnosno osnivači, dobivaju milijardu kuna godišnje za same škole, a imaju i izvorne prihode, i nema nikakvog razloga da se osnivači ne skrbe jer je to njihova zadaća', rekla je Blaženka Divjak, javlja N1.

Dodala je kako nema razloga da se to radi te apelirala i na osnivače i na škole da 'još jednom razmotre ovakve situacije'.

'Smatram da to nije potrebno', rekla je ministrica.

Govoreći o početku kurikularne reforme, rekla je: 'Radosno smo ušli u novu školsku godinu. Škole su otvorile vrata budućnosti. Kurikularna reforma znači rasterećenje od činjeničnog znanja učenja napamet, s naglaskom na kritičko razmišljanje, kreativnost i inovativnost. Škola je mjesto u kojem učenici trebaju biti aktivni, a učitelji motivirani... Ovo je samo prvi korak naprijed, pred nama je maraton. Moramo usvojiti kulturu unapređenja u sustavu', prenosi N1.

'Želimo osigurati učenicima smislenije obrazovanje i kompetencije za 21. stoljeće, želimo vratiti povjerenje u obrazovni sustav. Ovo je za mene jako radostan trenutak, a jutros sam rekla djeci da sam uzbuđena kao oni', rekla je Divjak.

  • +20
Ministrica Blaženka Divjak u Osnovnoj školi Gračani Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Pomoćnici u nastavi

'Ove godine odobrili smo već 800 pomoćnika više nego lani. Već sad je u odobrenjima 3800 pomoćnika. Na tome rade stručnjaci, radili su i prošli vikend, kako bismo mogli odgovoriti na zahtjeve. Moramo razumjeti to da je kompleksan problem koji se postavlja pred nas vezano uz pomoćnike', rekla je Divjak.