velik iskorak

Poljska zabranila pisanje domaće zadaće: 'Djeca su nam bila preopterećena!'

22.04.2024 u 15:18

Bionic
Reading

Devetogodišnji Franek Duš iz grada Tarnowskie Góry na jugu Poljske voli Real Madrid i želi biti inženjer kad odraste. Franek je običavao provoditi dva sata svake večeri pišući domaću zadaću, ali od početka travnja on - kao i 3,1 milijun poljskih osnovnoškolaca - više ne mora otvarati knjige kada se vrati kući iz škole

Poljska vlada ukinula je obavezne domaće zadaće za osnovne škole. 'To je jednostavno cool. Imate više vremena za hobije, poput nogometa i druženja s prijateljima', rekao je Franek za RTÉ News. Laknulo je i njegovoj majci Ewi. Ona kaže da su i ranije u školi razgovarali o preopterećenosti učenika domaćim zadaćama. 'Čini se sretnijim i vidim da je atmosfera kod kuće puno bolja', kazala je o svom sinu i obitelji.

Građanska koalicija desnog centra premijera Donalda Tuska, koja čini najveću skupinu u proeuropskoj vladi, još za vrijeme lanjske predizborne kampanje obećala je ukinuti domaće zadaće u osnovnim školama. Četiri mjeseca nakon formiranja vlade stranka je ispunila svoje obećanje.

Ministrica obrazovanja Barbara Nowacka izjavila je u ožujku da će nova pravila učenicima dati 'više vremena za konsolidaciju znanja, pripremu za testove, čitanje knjiga i, što je još važnije, za bavljenje svojim strastima i odmor'. Važno je i to što će osigurati jednake uvjete za sve, jer uobičajeno je da djeca rade domaću zadaću s roditeljima, a nisu svi roditelji 'kod kuće' sa STEM predmetima.

Djeca u Poljskoj pohađaju osnovnu školu od sedme do 15. godine nakon četiri godine predškole, a ona počinje od treće godine. Novi propisi znače da su domaće zadaće zabranjene za učenike od prvog do trećeg razreda u dobi od sedam do deset godina. Za razrede od četvrtog do osmog učitelji mogu i dalje zadavati domaće zadaće, ali se one ne mogu ocjenjivati, niti su obavezne - za razliku od vježbi koje poboljšavaju fine motoričke sposobnosti kao što su slikanje i pisanje rukom.

Poljskim školama stigle su smjernice ministarstva, a mnogi su učitelji i roditelji ipak iznenađeni jer se to događa usred školske godine. 'Odluka o limitiranju domaće zadaće donesena je prenaglo', rekao je za RTÉ News Slawomir Broniarz, predsjednik Sindikata poljskih učitelja (ZNP) koji predstavlja više od 200.000 učitelja. Broniarz smatra da bi domaće zadaće i dalje trebalo davati učenicima od 4. do 8. razreda jer ih to uči odgovornosti, predanosti i planiranju vremena.

Brojni stručnjaci smatraju da je ovo prvi korak prema reformi preopterećenog nastavnog plana i programa. Zbog nedostatka vremena neki učitelji koristili su domaću zadaću kao način pokrivanja gradiva.

Tomek Dzieciolowski, 13-godišnjak iz Varšave, nije toliko oduševljen novom politikom. 'Po mom mišljenju, to je glupa ideja jer je domaća zadaća bila način poučavanja djece', rekao je Tomek, a utrošio bi oko 30 minuta dnevno na svoju zadaću. 'To je velika promjena jer sada ne možete dobiti nikakve ocjene ni iz projekata.' Tomekova majka Justyna Rutkowska rekla je da se 'cjelokupno razmišljanje' o obrazovanju u Poljskoj mora promijeniti i smatra da samo zabrana domaćih zadaća nije rješenje. 'Obvezno gradivo je preopterećeno, ima ga previše. Učitelji nemaju vremena ispuniti to u školi', rekla je, dodavši da je lektira okrenuta poljskoj klasičnoj književnosti, a ona nema mnogo veze s današnjim iskustvima djece.

Obrazovnom sustavu Poljske nisu strane nagle promjene. Prethodna nacionalistička vlada stranke Pravo i pravda, koja je vladala od 2015. do 2023., vratila je sadašnji osmogodišnji sustav osnovne škole od sedme do 15. godine, ukinut 1999. godine. U međuvremenu je na snazi ​​bio srednjoškolski sustav. Međutim čini se da takve promjene u školskom sustavu nisu imale negativan učinak na uspjeh poljskih učenika osnovnih škola te su postigli visoke rezultate na PISA testovima, međunarodnoj studiji korištenoj za procjenu razine obrazovanja 15-godišnjaka u OECD-u zemljama. Testovi mjere uspjeh u matematici, čitanju i prirodoslovlju, a više učenika u Poljskoj, nego u prosjeku u zemljama OECD-a, ima najbolje rezultate u barem jednom predmetu prema podacima iz 2022.

Petnaestogodišnjaci u Irskoj također su postigli rezultate iznad prosjeka OECD-a u sva tri predmeta, a posebno u testovima čitanja. U Finskoj, u kojoj djeca također kreću u formalnu osnovnu školu sa sedam godina, učitelji postavljaju vrlo malo obveznih domaćih zadaća. Ipak, finski učenici su najbolji na PISA testovima.

Prerano je znati hoće li odluka Poljske da ograniči domaće zadaće biti od koristi za djecu. 'Ovo nije prilika djeci da sjednu za računalo i igraju igrice', rekao je Broniaz. Od početka travnja, otkad su zabranjene domaće zadaće u Poljskoj, neki su učitelji zaprimili roditeljske zahtjeve da njihovoj djeci nastave davati domaće zadaće. Ipak, poljska djeca do daljnjeg će uživati u dodatnom slobodnom vremenu i u večernjim satima.