prvi scenarij

Divjak o državnoj maturi: Ako epidemiološka situacija to dopusti; bit će u lipnju, evantualno srpnju

13.04.2020 u 19:54

Bionic
Reading

'Gotovo sve škole u Europi su zatvorene, rade jedino vrtići u Švedskoj i niži razredi u školama. Glavne teme su vezane uz završne ispitie, ocjenjivanje i mature', kaže ministrica obrazovanja Blaženka Divjak

Hrvatska ministrica obrazovanja Blaženka Divjak za utorak je sazvala sastanak ministara EU zbog mature i upisa na fakultete, a gostujući u RTL Danas, rekla je kako 14 članica još nije donijelo odluku o tome kada će biti državna matura, a među njima i Hrvatska.

'9 članica je donijelo odluke da će biti krajem svibnja, u lipnju i srpnju, dok će u Portugalu biti u kolovozu. Nama državna matura upada u vrijeme lipnja i ako epidemiološka situacija to dopusti i ako budu takve upute Stožera ja vjerujem da ćemo prvi scenarij da matura bude u lipnju, evantualno srpnju, i ostvariti', rekla je Divjak.

Dodala je kako se moraju čekati upute epidemiologa te da je za sada izgledno da će to biti lipanj.

'Mi razređujemo i druge korake, ali nitko ne zna kakva će biti situacija', naglasila je.

Kada je riječ o upisima u srednje škole, Divjak kaže da se natječaj raspisuje obično u svibnju, a upisi najvećim dijelom idu online preko e-upisa. Ministrica je ponovila da će ocjene biti zaključene na kraju osmoga razreda tako da oko toga ne očekuje probleme.

Upisi u osnovne škole su za sada odgođeni, a ministrica kaže da se u EU razmatra da se oni provedu bez prisustva djece.

'Otom-potom, kad dobijemo procjenu', kaže Divjak te dodaje kako je nastava na daljinu dobra alternativa, ali da se mnogi roditelji i učenici suočavaju s teškoćama.

'Škola za život je kurikalarna reforma koju smo radili dvij-tri godine. Nastava na daljinu je nažalost najbolja altrnativa tome da nastave mora biti i da škola treba postojati, ako ništa onda barem u virtualnom svijetu. Pripremali smo se dva-tri tjedna i još uvijek tvrdim da smo među najboljima u Europi.'