sabljino ubojstvo

Disciplinski postupak protiv suspendiranog policajca vodi se i za uzimanje mita

23.04.2023 u 20:52

Bionic
Reading

Mjesec dana istražnog zatvora dobili su zaštitar i suspendirani policajac koje se sumnjiči za ubojstvo, odnosno pomaganje u ubojstvu USKOK-ovog optuženika Tomislava Sablje.

Prema novim informacijama policajac kojeg se tereti za pomaganje u ubojstvu Tomislava Sablje pod suspenzijom je već godinu i pol, protiv njega se vodi disciplinski postupak i službeno mu je oduzet pištolj. Međutim, imao je privatno oružje za koje je imao dozvolu. Nova TV neslužbeno je doznala da se disciplinski postupak protiv policajca vodi i za uzimanje mita, a cijeli slučaj istraživao je USKOK.

Nakon što je suspendiranom policajcu određen jednomjesečni pritvor, postavlja se pitanje otkuda mu oružje. Za Novu TV neke detalje je pojasnio kriminalist dr. sc. Josip Pavliček koji je radio na ovakvim istraživanjima krvnih delikata.

Suspendirani policajac također je kao prvookrivljeni Kristijan Knego, bio zaštitar, redar u klubu. Imao je oružje, a pitanje je smije li zakonski uopće obavljati taj posao usprkos suspenziji. 'Policijski službenik ne može obavljati samostalnu gospodarsku djelatnost. Takvu djelatnost bi mogao obavljati samo temeljem pisanog odobrenja glavnog ravnatelja policije. To je ono ključni dokument koji razlikuje legalno obavljanje poslova od nelegalnog', pojasnio je kriminalist.

Privođenje drugog osumnjičenog za ubojstvo Tomislava Sablje Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

Policijski službenici mogu nositi oružje i kao građani ako dobiju dozvolu

'Policijski službenici mogu kao građani nabavljati, posjedovati i nositi vatreno oružje. Za to mogu dobiti odužni list i odgovarajuću dozvolu. Ako je imao valjanu dozvolu on ga je mogao nositi sa sobom. U pojedinim objektima može se ograničiti unos vatrenoga oružja. Kriminalistička praksa nas uči da je u ovakvim objektima vatreno oružje okidač za nevolju jer višak alkohola, višak emocija može dovesti do ovakvih posljedica', zaključio je Pavliček.