RADNICI ZAUZELI POGON

Direktoru zabranili ulazak u pivovaru!

03.03.2010 u 15:27

Bionic
Reading

Nakon što su danas u devet sati radnici zauzeli Jadransku pivovaru u Splitu, u 14 sati istekao je ultimatum direktoru Nenadu Buljanu i slovenskim vlasnicima Pivovari Laško da se izjasne na zahtjeve radnika

Našto nakon 14 sati, radnicima se obratio direktor Nenad Buljan i izvijestio ih da je razgovarao s direktorom slovenske tvrtke Pivovara Laško Dušanom Zorkom, koji je pak pozvao predstavnike radnika na razgovor u Sloveniju. Predstavnici radnika odmah su odbacili tu mogućnost i napominju da su već više puta pozivali vlasnike u Split, ali da su oni uvijek to odbijali i još se nisu udostojili posjetiti pivovaru.

Buljan je još dodao da su u tijeku razgovori s bavarskim princom Luitpoldom o preuzimanju pivovare u najam i nastavku proizvodnje Kaltenberg piva u Jadranskoj pivovari i u ponedjeljak ističe rok za konkretnu financijsku ponudu.

Predstavnik radničkog vijeća Dario Slišković i predstavnik sindikata PPDIV Goran Domljanović, koji rukovode akcijom zauzimanja pivovare, ali ni okupljeni radnici nisu bili zadovoljni odgovorima direktora i obaviješten je da od sutra više neće moći ući u krug tvornice. On je najavio svoj sutrašnji dolazak i dodao da će zvati policiju ako mu bude zapriječen ulaz.

Domljanović je Buljanu rekao: 'Dok ne budete imali konkretne informacije, nemojte dolaziti u ovu firmu'! Dario Slišković naglašava da ovakvo ponašanje slovenskog vlasnika koji namjerno uništava firmu, u kojoj je promet i proizvodnja svedena na petinu, a sve zbog 38 tisuća četvornih metara vrijednog zemljišta nije prihvatljivo.

'Tako se ne bi mogao ponašati Hrvat u Sloveniji. A prljavi posao Nene Buljana može odraditi samo naš čovjek za sedam tisuća eura plaće i ne znam koliki bonus', zaključio je emotivno Slišković.

Radnici su još informirali brojne reportere o činjenici da počinje nedostajati sirovine pred novu turističku sezonu kada raste proizvodnja i promet piva i da slovenski vlasnici ništa ne poduzimaju po tom pitanju te namjerno guraju tvrtku u propast. Živci su sve tanji, problemi sve veći, a vrijeme istječe. Sljedećih nekoliko dana će, po svemu sudeći, biti ključni za sudbinu radnika pivovare i njihova radna mjesta.