GODINU DANA UVJETNO

Direktor SIPA-e kriv jer nije poslao policiju na prosvjednike

05.03.2015 u 15:30

Bionic
Reading

Državni Sud BiH proglasio je u četvrtak krivim ravnatelja policijske Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca te ga uvjetno osudio na godinu dana zatvora jer nije odobrio angažiranje postrojbe specijalne policije za vrijeme prošlogodišnjih nasilnih prosvjeda u kojima je bila zapaljena i zgrada predsjedništva u središtu Sarajeva

Nakon višemjesečnog sudskog postupka Zubac je uvjetno kažnjen zbog nesavjesnog rada u službi. Kazna neće stupiti na snagu, odnosno Zubac neće morati u zatvor ukoliko u slijedeće dvije godine ne počini novo kazneno djelo, obrazloženo je u presudi.

Sudac Mirsad Strika pojasnio je da je tijekom postupka utvrđeno kako se Zubac oglušio na više zahtjeva uprave za koordinaciju policijskih tijela BiH za slanjem postrojbe za specijalnu potporu ove državne policijske agencije kako bi spriječio paljenje zgrada državnih institucija u središtu Sarajeva.

Sudac Strika je pojasnio kako je, unatoč tome što između uprave za koordinaciju policijskih tijela i SIPA-e ne postoji sporazum o suradnji, Zubac bio dužan poslati policijsku postrojbu na temelju vrijedećih zakona.

Zupčev odvjetnik Dragiša Jokić najavio je žalbu na presudu.

Glasnogovornik Državnog odvjetništva BiH Boris Grubešić rekao je da je ova institucija zadovoljna presudom, ali ne i visinom kazne.

Zubac će do izricanja pravomoćne presude nastaviti obnašati dužnost ravnatelja SIPA-e.

U prošlogodišnjem nasilju za vrijeme prosvjeda građana spaljeno je više zgrada državnih i županijskih institucija u BiH u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici i Bihaću, a državno odvjetništvo je zbog toga do sada podiglo optužnicu samo protiv ravnatelja SIPA-e Gorana Zupca.