IMOVINSKA MU PRAZNA

Direktor APN-a siromašniji je i od Bože Petrova?!

16.12.2016 u 16:07

Bionic
Reading

Goran Bradić, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), izdao je predsjedniku Sabora Boži Petrovu uvjetnu suglasnost na zahtjev za kredit iz Programa poticane stanogradnje (POS) za gradnju obiteljske kuće, iako svi prijavljeni članovi zajedničkog domaćinstva nisu bili registrirani na istoj adresi. Ispostavilo se da je Bradić time napravio medvjeđu uslugu predsjedniku Sabora te je on pod medijskim pritiskom dramatično najavio da će umjesto sedam članova domaćinstva sada za kredit prijaviti najužu peteročlanu obitelj. Tko je, uopće, direktor APN-a? Prema imovinskoj kartici, čini se da je siromašniji i od Bože Petrova, iako je imao tvrtke s milijunskim prometima

Magistar ekonomije Goran Bradić imenovan je direktorom APN-a u travnju, u kvoti HSP-a dr. Ante Starčević, za mandata premijera Tihomira Oreškovića. Glavni tajnik stranke Pero Ćorić objasnio je za tportal da je Bradić imenovan na njegov prijedlog, kao kvalificirani kandidat za upražnjenu dužnost, iako je protiv njegovog imenovanja tada rogoborio Most. 

'Predložio sam ga, Milijan Brkić ga je prihvatio, a Most je gunđao. U onom trenutku kad sam istaknuo Bradića kao kandidata, a jedno vrijeme bavio se ugostiteljstvom i nekim drugim stvarima, oni su rekli -evo dokle smo došli kad Ćorićev konobar preuzima APN', kazao je Ćorić, ne otkrivajući tko je iz ondašnjeg Vijeća za suradnju HDZ-a i Mosta to izrekao.


Ćorić ne zna je li u međuvremenu rođena ljubav između Mosta i Bradića, koji je u svojoj imovinskoj kartici naveo da nije član nijedne političke stranke. Kaže da je direktor APN-a bio 'pasivni član' HSP-a AS, iako je svojedobno obnašao funkciju predsjednika Gradskog vijeća stranke. Mada trenutno nije stranački čovjek, Bradić je očito političko biće jer je bio i član HKDU-a te zagrebački vijećnik HSP-a u vrijeme dok je tom strankom predsjedao Anto Đapić. Prema podacima portala Poslovna.hr, od 2005. do 2007. godine bio je i član Nadzornog odbora Robnih terminala Zagreb.

Još je zanimljivija Bradićeva razgranata poslovna aktivnost. Bio je, između ostalog, glasnogovornik Dinama i Prve sportske kladionice, glavni urednik istoimenog tjednika te vlasnik kafića u zagrebačkoj Dubravi. U medijima je već istupao kao vlasnik idiličnog obiteljskog hotela s restoranom i bazenom Stara škola u Zagorju, poznatom ne samo po proslavama krstitki, nego i kao mjestu održavanja raznorodnih manifestacija, od glumačkih festivala, preko prezentacija Tupperwarea, pa sve do skupova visokog političkog naboja, poput nedavne proslave 25. obljetnice HOS-a.

Tim je čudnije to što Bradić, koji je bio i vlasnik privatnih tvrtki s milijunskim prometima, nije prijavio nikakvo vlasništvo u svojoj imovinskoj kartici. Iz tog dokumenta proizlazi da direktor APN-a nema ni kuće, ni stana, ni automobila, ni dionica, ni štednje, baš kao ni njegova supruga. Istovremeno, uz supruginu plaću prijavio je 3.400 kuna mjesečnog primitka od - 'imovine i imovinskih prava'.

Baš poput čovjeka kojemu je izdao uvjetnu suglasnost unatoč manjkavom zahtjevu, Goran Bradić državni je dužnosnik s obvezom podnošenja imovinske kartice Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. To tijelo je još u listopadu, dajući mišljenje o slučaju subvencioniranog kredita za predsjednika Sabora, navelo da bi situaciju s prebivalištima trebalo razjasniti prije konačnog odobravanja kredita, kako se Petrov, ali i Bradić, 'ne bi našli u situaciji koja može izazvati sumnju da je u postupanju dužnosnika došlo do počinjenja nekog od zabranjenih djelovanja'.

Prema imovinskoj kartici, Bradić je, dakle, siromašniji čak i od samog Petrova, a on nakon 10 godina podstanarstva nastoji iskamčiti subvencionirani kredit kako bi u Metkoviću stvorio pravi obiteljski dom. Dok Petrov, osim već srušenog kućerka u Metkoviću, ne posjeduje ništa osim Renault Clija iz 2006. godine, Bradić, ako je suditi po imovinskoj kartici, nema ni toliko. Stanuje li možda u kući svojih roditelja ili prijatelja, plaća li najamninu ili je u pitanju neki treći aranžman, znat će se kad direktor APN-a odgovori tportalu na navedena pitanja.