OSUĐENIK NA IZBORNOJ LISTI

DIP: O Glavašu tek nakon raspisivanja izbora

Kosor radnice trimonta

Kosor radnice trimonta

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Premijerka Jadranka Kosor ocijenila je danas da je protuzakonito što je okrivljenik za ratne zločine Branimir Glavaš nositelj liste HDSSB-a na sljedećim izborima jer je to stranka koja ne poštuje sudbenu vlast, pa je Glavaševa kandidatura za nositelja izborne liste posao za Državno izborno povjerenstvo na čelu kojeg je predsjednik Vrhovnog suda

'I kad je donesena presuda Vrhovnog suda, ta je stranka pokazala da ne poštuje ni ustavni poredak ni sudske odluke, a stranke koje ne poštuju sudbenu vlast vode u potpuno krivu smjeru i zapravo ne bi smjele ni postojati', rekla je, odgovarajući na novinarske upite.

Sudjelovanje na izborima okrivljenika kao nositelja liste za ratne zločine, kako je dodala, 'bio bi presedan u političkoj, pravnoj i demokratskoj praksi'.

Kako je moguće da hrvatsko zakonodavstvo omogućuje takav sramotan presedan, premijerka nije pojasnila.

DIP: O Glavašu tek nakon raspisivanja izbora

Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je danas da će o pravovaljanosti izborne liste HDSSB-a koju će nositi osuđenik za ratni zločin Branimir Glavaš odlučivati tek nakon raspisivanja izbora i podnošenja lista u zakonskome roku.

Dragan Zelić iz GONG-a, udruge specijalizirane za izbornu problematiku, kaže da hrvatsko zakonodavstvo, nažalost, dopušta, a HDSSB koristi, da se na izbornoj listi kandidira osuđeni ratni zločinac.

'Riječ je prvenstveno o manjkavosti hrvatskog izbornog zakonodavstva', kazao je Zelić. Istaknuo je da je to prije svega moralno pitanje i pitanje poštivanja pravosudnih tijela i njihovih odluka. Stoga će to biti svojevrsni test političke kulture hrvatskih birača – koji da mogu birati hoće li takvoj listi svoj glas dati ili uskratiti.

U Hrvatskoj osuđenici imaju i aktivno i pasivno biračko pravo, što znači da mogu birati - o čemu svjedoče biračka mjesta u zatvorima - ali i da mogu biti birani. Budući da ako neki saborski zastupnik bude osuđen na kaznu dulju od šest mjeseci zatvora po sili zakona automatski mu prestaje mandat, što se dogodilo i Glavašu. Riječ je o odredbi Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, a bivša sutkinja Ustavnog suda Agata Račan za Večernji list je istaknula kako je moguće da se ta odredba primijeni i na kandidaturu. O tome će, kako je istaknula premijerka, odlučiti Državno izborno povjerenstvo.

Primjerice, izborni zakon u BIH propisuje da osoba koja je pravomoćno osuđena ne može u vrijeme izdržavanja kazne sudjelovati u političkom životu i kandidirati se na izborima. Čak je zabranjeno da se takva osoba javno promovira i da se po političkim skupovima izlažu njezine fotografije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!