SUTRA ZADNJI DAN PREDAJE LISTA

DIP će poštovati stajalište Ustavnog suda o Glavašu

13.11.2011 u 16:10

Bionic
Reading

Od početka sutdenog do danas u 16 sati Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je 122 kandidacijske liste te 32 kandidature za 12. izbornu jedinicu. Iako je dobar dio stranaka svoju prijavu za predstojeće parlamentarne izbore izvršio, glavni politički igrači svoje će liste predati sutra

'Od 122 do sad zaprimljene kandidacijske liste, 118 je stranačkih (73 samostalne i 45 koalicijskih), dok su samo četiri neovisne liste. Što se, pak, tiče kandidature za 12. izbornu jedinicu u kojoj se biraju manjinski zastupnici, DIP je dosad zaprimio 32 kandidature', potvrdila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković te je rekla da će liste i kandidature DIP zaprimati još danas do 20 sati i sutra do ponoći, dodavši da je 'moguće da će pojedini kandidati i stranke liste predati i u pet minuta do ponoći, jer to je uvijek tako bilo'.

Iako pravo kandidiranja na parlamentarnim izborima ima 116 stranaka, koliko ih je bilo evidentirano u Registru 31. prosinca kada je predsjednik Ivo Josipović raspisao izbore, u pravilu na izbore izlazi manje stranaka nego što ih je registrirano.

Iako aktualna brojka govori i o 122 do sad predane kandidacijske liste, ne radi se o 122 stranke, nego o sveukupnom broju lista. Drugim riječima, iako neke stranke predaju liste za, primjerice, svih 11 izbornih jedinica, Državno izborno povjerenstvo svaku listu zbraja zasebno.

Prema procjeni, krajnji zbroj svih predanih kandidacijskih lista mogao bi premašiti brojku 200 jer je rok za predaju lista i kandidatura sutra, 14. studenoga, do 24 sata.

Nakon što zaprimi kandidacijske liste, DIP u roku od 48 sati mora provjeriti valjanost svake liste te one prihvaćene objaviti u dnevnom tisku i na televiziji. Objavom lista počinje i službena kampanja koja će trajati do 2. prosinca u 24 sata.

Novinari su upitali i za komentar mišljenja Ustavnog suda u slučaju Glavaš. Iako u DIP-u jučer nisu bili spremni komentirati stajalište ustavnih sudaca, Jozić-Ileković rekla je da reakcije DIP-a na to mišljenje neće biti.

'Poštivati ćemo stajalište Ustavnog suda i to je jedini komentar koji vam mogu dati', rekla je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo, na upit HDSSB-a može li Glavaš biti nositelj liste te konzumirati pasivno biračko pravo, odnosno biti kandidat, DIP je dao mišljenje da može biti nositelj, no ne i kandidat. Međutim, jučer se o svemu oglasio i Ustavni sud, koji je procijenio da Državno povjerenstvo nije u pravu u takvom svom stavu.

Podsjetivši da su i nositelji lista sudionici u izbornom procesu te da upravo njihovo ime stoji na glasačkom listiću, Ustavni sud je u svom mišljenju naveo: 'Odluke donesene u izbornom procesu moraju biti usklađene s temeljnim vrednotama hrvatske ustavne države. Očitovanje DIP-a na pitanje HDSSB-a (op.a "Može li gosp. Branimir Glavaš, sukladno pozitivnim zakonskim propisima RH i Ustavu RH, na predstojećim parlamentarnim izborima koristiti pasivno biračko pravo kao nositelj izbornih lista HDSSB-a?") ne osigurava zaštitu tih vrednota jer u posebnim okolnostima konkretnog slučaja otvara ustavnopravno neprihvatljivu mogućnost da Branimir Glavaš bude nositelj kandidacijskih lista na parlamentarnim izborima 4. prosinca 2011.'