NE MOŽE BITI NOSITELJ

Ustavni sud: DIP je pogriješio oko Glavaša

12.11.2011 u 16:31

Bionic
Reading

Očitovanje Državnog izbornog povjerenstva (DIP) na upit HDSSB-a prema kojem Branimir Glavaš može biti nositelj njegove liste, ali ne i kandidat na listi na predstojećim parlamentarnim izborima, ne osigurava zaštitu temeljnih vrednota hrvatske ustavne države i otvara ustavnopravno neprihvatljivu mogućnost, stajalište je Ustavnog suda

U današnjem priopćenju Ustavni sud također ističe i da odgovornost za pravne posljedice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donositelji.

U obrazloženju Ustavni sud ističe da se u "sudionike izbornog procesa" nedvojbeno moraju uvrstiti i nositelji kandidacijskih lista u smislu Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Neovisno o činjenici što "nositelj liste" ne mora biti kandidat na listi, njegovo je sudioništvo u izbornom procesu, izravno i neposredno: jedino se njegovo ime pojavljuje na glasačkom listiću na dan izbora. U tom je smislu također nedvojbeno da - s aspekta utjecaja na birače i cjelokupni izborni proces - nositelj liste ima i pravno i faktički jaču poziciju od samih kandidata na dan izbora, jer se imena kandidata - za razliku od imena nositelja liste - ne pojavljuju na glasačkim listićima, stajalište je Ustavnog suda.

Smatra i da su izborni postupci uvijek najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokraciji koja je utjelovljena u Ustavu RH, a riječ je o integriranom sustavu za zaštitu ljudskog dostojanstva u kojemu ključnu ulogu imaju demokracija i vladavina prava.

"Logika izbornog procesa mora biti istovjetna toj ustavnoj logici. Ona mora voditi sva nadležna tijela u pronalaženju puta do pojedinačnih rješenja u svakom konkretnom slučaju", ističe se u priopćenju Ustavnog suda i dodaje da istodobno, ona mora voditi i sve sudionike izbornog procesa u donošenju njihovih autonomnih odluka vezanih uz pojedine izborne radnje.

Ustavni sud dužan je pravodobno upozoriti sva tijela za provedbu izbora i sve sudionike izbornog procesa na neposrednu odgovornost za odluke koje donose. Tako, primjerice, iz činjenice da "Zakon o izborima ne sadrži nikakve pretpostavke ili ograničenja te zabrane u odnosu na određivanje nositelja liste već je to slobodno pravo političkih stranaka" ne proizlazi automatski da te "pretpostavke", "ograničenja" ili "zabrane" ne bi mogle biti inherentne objektivnom poretku vrijednosti zapisanom u Ustavu Republike Hrvatske, smatra Ustavni sud.

Ne prejudicirajući svoje odluke u mnogobrojnim činjenično raznovrsnim konkretnim izbornim sporovima ili konkretnim postupcima nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora, Ustavni sud drži da je time ispunio svoju ustavnu zadaću pravodobnog podsjećanja na smjer koji moraju slijediti sva tijela za provedbu izbora i svi sudionici izbornog procesa. 'Odluke donesene u izbornom procesu moraju biti usklađene s temeljnim vrednotama hrvatske ustavne države. Očitovanje DIP-a na pitanje HDSSB-a, ne osigurava zaštitu tih vrednota jer u posebnim okolnostima konkretnog slučaja otvara ustavnopravno neprihvatljivu mogućnost da Branimir Glavaš bude nositelj kandidacijskih lista na parlamentarnim izborima 4. prosinca 2011. Odgovornost za pravne posljedice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donositelji', stoji u mišljenju Ustavnog suda.

Ustavni sud time je odgovorio na temeljne zahtjeve predvidljivosti i pravne izvjesnosti u konkretnoj neizvjesnoj pravnoj situaciji, stoji, među ostalim, u priopćenju Ustavnog suda koje je potpisala predsjednica suda Jasna Omejec.

Predsjednik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) Vladimir Šišljagić zatražio je u utorak od Državnog izbornog povjerenstva da odgovori može li Branimir Glavaš, u skladu sa zakonskim propisima i Ustavom, na parlamentarnim izborima iskoristiti pasivno biračko pravo kao nositelj izbornih lista HDSSB-a, kao kandidat na izbornoj listi ili kao nositelj i kandidat izborne liste. Od DIP-a je zatražena informacija postoje li ikakve zapreke da Glavaš, pravomoćno osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci, koju izdržava u drugoj državi, bude istaknut za nositelja stranačke liste na parlamentarnim izborima

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je u četvrtak da Branimir Glavaš može biti nositelj liste HDSSB-a, ali ne i kandidat na listi na predstojećim parlamentarnim izborima. "Branimir Glavaš ne bi mogao biti isključen od mogućnosti da bude određen za nositelja liste na temelju odluke političke stranke koja je poslala upit", stoji u mišljenju DIP-a koje je potpisao predsjednik Branko Hrvatin.

U Državnom izbornom povjerenstvu zasad nisu imali komentara na mišljenje Ustavnog suda. Svoju odluku od HDSSB-ovim listama, sukladno zakonu, donijet će u roku od 48 sati od zadnjeg roka za predaju kandidacijskih lista.