delikatna stvar

Dio crnogorske oporbe prijeti bojkotom popisa stanovništva

29.11.2023 u 15:41

Bionic
Reading

Najveća oporbena stranka u Crnoj Gori, Demokratska partija socijalista, priopćila je u srijedu da neće sudjelovati u popisu stanovništva dok se ne ispune svi uvjeti predviđeni sporazumom koji su prošlog tjedna potpisali s premijerom Milojkom Spajićem.

Popis stanovništva u Crnoj Gori trebao bi početi u četvrtak, no čelnik DPS-a Danijel Živković, koji je na tom mjestu zamijenio Mila Đukanovića, rekao je da nisu ispunjeni svi uvjeti i da zbog toga njegova stranka ne može sudjelovati u tom procesu.

"Na jučerašnjem sastanku s premijerom smo tražili odlaganje od nekoliko dana kako bi se riješilo nekoliko stvari - da se kompletira broj popisivača, da se osigura paritet...Nismo mogli animirati dovoljan broj ljudi, što se potvrdilo na terenu, a činjenica je da do danas nemamo specifikaciju projektnog rješenja softvera", naveo je Živković.

Vijeća manjinskih naroda i ostale oporbene stranke još uvijek se nisu izjasnile hoće li se pridružiti bojkotu.

S druge strane crnogorski premijer Milojko Spajić, nakon sastanka s oporbom, rekao je suprotno, da su ispunjeni svi uvjeti za održavanje popisa te da će softver koji će omogućiti kontrolu popisnih listića, biti spreman na vrijeme.

"Svi uvjeti iz Sporazuma potpisanog s predstavnicima oporbenih stranaka i Vijećima manje brojnih naroda su ispunjeni, tako da proces može početi 30. studenog i svi u njemu sudjelovati", priopćio je premijer Spajić.

I iz Monstata, crnogorske državne službe za statistiku, kazali su da su spremni za popis te da će popisivači već u četvrtak biti na terenu.

Direktor Monstata Miroslav Pejović kazao je da da je sve spremno za popis, te da ne postoji nijedan razlog da se popis ne provede.

"Pozivamo građane da otvore vrata našim popisivačima", rekao je Pejović te je pozvao na suzdržavanje od izjava koje izazivaju tenzije kod građana.

Sporazum o popisu potpisan prošlog tjedna

Crnogorska vlada I predstavnici crnogorske oporbe i Vijeća manje brojnih naroda u Crnoj Gori potpisali su prošlog tjedna Sporazum o popisu, koji između ostalog predviđa proširivanja popisnih komisija, kontrolu unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu provjeru, te zabranu strankama da provode kampanju vezanu uz popis.

Popis stanovništva u Crnoj Gori bit će proveden od 30. studenog do 15. prosinca.

Popis u Crnoj Gori bio je najavljen za 1. studenog, ali ga je vlada Milojka Spajića odgodila na prvoj sjednici nakon njezina konstituiranja, zbog prijetnji oporbe da će ga bojkotirati jer u popisnim komisijama nema njenih članova.

Istodobno su u Crnoj Gori prosrpske političke stranke vodile agresivnu popisnu kampanju kako bi se povećao broj ljudi koji će se izjasniti kao Srbi, u koju su se uključili i čelnici Srpske pravoslavne crkve.

Tako je patrijarh SPC Porfirije tijekom posjeta Podgorici sredinom listopada pozvao građane da “iskažu svoj identitet kao vjernici SPC, govornici srpskog jezika i kao dični pripadnici srpskog naroda”.

Popis u Crnoj Gori nekoliko puta je odlagan od 2021. godine kada se trebao održati, a uglavnom su navođeni tehnički ili financijski razlozi.

Posljednji popis održan je 2011. godine i na njemu se oko 45 posto stanovništva izjasnilo da su Crnogorci, Srba je bilo 29 posto, Bošnjaka 8,5 posto, Muslimana 3 posto i Hrvata oko 1 posto.

Prema popisu tim rezultatima srpskim jezikom govori 43 posto stanovništva Crne Gore, crnogorskim oko 37 posto, a bosanskim i albanskim oko 5 posto stanovništva, dok se 0,45 posto izjasnilo da govori hrvatskim jezikom.