'posrbljavanje'

Popis stanovništva dodatno polarizirao Crnu Goru, na odgodu poziva i EU parlament

19.10.2023 u 12:15

Bionic
Reading

Većina crnogorskih oporbenih stranaka odlučila je bojkotirati popis stanovništva u Crnoj Gori koji bi se trebao održati u prvoj polovici studenoga, jer smatraju da je na sceni 'posrbljavanje' Crne Gore

Prethodno je vodeća procrnogorska stranka Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića zatražila od crnogorske vlade da odgodi potpis za šest mjeseci, jer smatraju da ne postoje uvjeti za njegovo održavanje.

Popis stanovništva trebao se održati 2021., no nije proveden zbog pandemije covida-19. Potom je bio najavljen za 2022. te odgođen iz tehničkih razloga.

Održavanje popisa podržao je i crnogorski predsjednik Jakov Milatović, koji je pozvao građane Crne Gore da se slobodno izjasne, a stranke da ne politiziraju popis.

Nakon što je postalo izvjesno da odgađanja neće biti DPS je, u utorak navečer na sjednici Glavnog odbora, odlučio pozvati svoje birače da bojkotiraju popis. "Kome nije bilo jasno za što služi popis, sad je jasno. Cilj popisa je etnički inženjering“, rekao je novi čelnik DPS-a Danijel Živković, nakon što je patrijarh srpski Porfirije u nedjelju sugerirao pravoslavnom stanovništvu Crne Gore da se izjasne kao Srbi.

"Ako tome dodamo i upozorenje direktora Monstata da će građani biti kažnjavani ako se dogodi bojkot popisa i ne budu se izjasnili na ovako pripremljenom popisu, onda je jasno da se i Monstat stavio u funkciju onih koji žele provesti etnički inženjering“, istaknuo je Živković govoreći o instituciji koja provodi popis.

Prethodno su i čelnici nacionalnih vijeća Bošnjaka, Hrvata, Roma i Albanaca pozvali vladu da odgodi popis, jer smatraju da će do njega doći u nestabilnom političkom trenutku kada se očekuje tranzicija vlasti i formiranje nove vlade.

  • +6
Susret Andreja Plenkovića i Jakova Milatovića Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

“Smatramo da već prisutne političke i društvene tenzije ne treba produbljivati, i zato apeliramo na odgovoran odnos svih zainteresiranih strana i spremnost na kompromise, smanjivanje podjela i prevladavanje razlika, kako bi proces popisivanja protekao na zakonit način i u skladu s procedurama, u demokratskoj atmosferi i uz punu inkluzivnost, kako nitko ne bi dovodio u pitanje održavanje popisa i problematizirao njegove rezultate”, priopćila su vijeća manjinskih naroda. Vijeća su pozvala vladu da “odgodi popis na određeno vrijeme dok se ne steknu uvjeti da se popis uradi kvalitetno, temeljito, na zakonit i sveobuhvatan način, u demokratskom i stabilnom ambijentu, uz uvažavanje svih društvenih raznolikosti u Crnoj Gori”.

I Europski parlament pozvao na odgodu popisa

I zastupnici Europskog parlamenta donijeli su u srijedu rezoluciju o Crnoj Gori u kojoj su predložili odlaganje “odavno zakašnjelog popisa stanovništva i stanova te da se on obavi sukladno međunarodnim standardima i standardima EU čim se završi politički zastoj u zemlji”.

No vlada aktualnog crnogorskog premijera Dritana Abazovića, koja jedina može donijeti odluku o odgodi popisa, za sada je ostala gluha na ove pozive.

Sam Abazović ocijenio je da popis stanovništva nije izborni proces i da stoga ne treba biti dio bilo kakve političke borbe, prebrojavanja ili prepucavanja. On pozvao “sve vjernike, agnostike, ateiste, građane svih nacionalnih ili etničkih pripadnosti da se na popisu izjasne slobodno, onako kako samo oni misle da treba”.

S druge strane bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je u intervjuu za Federalnu televiziju BiH da je "veoma opasno i neregularno" po državu realizirati sada popis stanovništva. "Ideolozi Velike Srbije žele 'posrbiti' Crnu Goru. U prvom planu je da se dokaže da je Crna Gora srpska država. Crnogorski nacionalni identitet je na udaru jer se time utire put za rušenje crnogorske neovisnosti”, rekao je Đukanović istaknuvši kako se uzda u to da će se u Crnoj Gori ipak probuditi odlučan front otpora promjeni karaktera države Crne Gore.

On je optužio Srbiju da se direktno miješa u provođenje popisa u Crnoj Gori. U odgovoru Đukanoviću srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je rekao da Srbija se ne miješa u predstojeći popis stanovništva. „Da vidimo koliko danas ljudi srpskog roda živi u Crnoj Gori. Vjerujemo da tamo živi značajan broj Srba“, naveo je Vučić.

Popisna ili predizborna kampanja

Posljednjih tjedana popisna kampanja u Crnoj Gori sliči na političku predizbornu kampanju. Većina gradova u Crnoj Gori oblijepljena je plakatima kojima se sugerira stanovništvu te zemlje kako da se nacionalno izjasne na popisu. Najčešće im se sugerira da se izjasne kao Srbi, uz ćirilični slogan “ako ne znaš tko si, pitaj djeda”.

Istodobno u Podgorici je proteklog vikenda organizirana velika vjerska manifestacija Srpske pravoslavne crkve, povodom desetogodišnjice Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, kojoj je prisustvovao i patrijarh srpski Porfirije. On je u obraćanju okupljenim vjernicima, dva tjedna pred početak popisa, pozvao građane da se identificiraju kao pripadnici srpskog naroda, vjernici SPC koji govore srpskim jezikom.

Prema posljednjem popisu iz 2011. u Crnoj Gori živi 72 posto pravoslavaca, od kojih su 45 posto Crnogorci, a 29 posto Srbi. Bošnjaka je prema tim rezultatima bilo 8,95 posto, Albanaca 4,91 posto, Muslimana 3,31 posto, Hrvata 0,97 posto i Roma 1,01 posto.