PISMO PREDSJEDNIKU

Dinamov apel državi zbog huligana

27.02.2012 u 10:46

Bionic
Reading

Predsjednik GNK Dinamo dipl.ing. Mirko Barišić odlučio je reagirati nakon sramotnog ponašanja huligana na utakmici Dinamo - Istra 1961 u Puli te je odlučio poslati otvoreno pismo. Pismo koje donosimo u cjelosti primili su predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, državni odvjetnik Mladen Bajić, ministar policije Ranko Ostojić, ministar pravosuđa Orsat Miljanić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić i predsjednik HHO Ivan Zvonimir Čičak.

Dinamovo pismo prenosimo u cijelosti.

'Poštovani gospodine Jovanoviću, potaknuti zastrašujućim rasističkim napadima huligana iz redova BBB (Bad Blue Boys) uperenih protiv tamnoputog Henrya Ballea na utakmici NK ISTRE i GNK DINAMA, u Puli 18.2.2012. godine, obraćamo Vam se apelom za konačno suprotstavljanje pravne države nabujalom nacionalizmu, šovinizmu, rasizmu, huliganizmu i vjerskoj netoleranciji na športskim stadionima. Političari se do sada nisu željeli baviti nogometnim huliganima, čak su u potpunosti ignorirali odluku Europskog parlamenta od prije dvije godine kojom sve zemlje članice EU moraju u roku od tri godine u svoje krivične zakonike predvidjeti zatvorsku kaznu od jedne do tri godine za svako ispoljavanje RASNE, NACIONALNE i VJERSKE MRŽNJE. Tu europsku obvezu nisu od njenog donošenja do završetka mandata željeli čak ni komentirati. Dok su oni šutjeli, huligani su bez ikakve odgovornosti divljali na stadionima i van stadiona, šireći mržnju najgore vrste i uništavajući sve pred sobom.

Posjetitelji nogometnih utakmica, pa i prosječno obaviješteni čitatelji hrvatskih medija svjedoci su stalnih degutantnih skandiranja. Ovom prigodom navodimo samo one koje već godinama izvikuju huligana iz redova BBB-a:
- "Mamiću, Mamiću jebemo ti sve – majku, ženu i obje kćeri maloljetnice",
- "Barišiću, Barišiću, jebat ću te ja, nećeš biti mumija moga Dinama",
- "Mamiću cigane, odlazi iz svetinje",
- "Badelju Srbine, odlazi iz svetinje",
- "Ubij, ubij Srbina",
- "Srbe na vrbe",
- "Smrdljiva Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba",
- "Ubit' ćemo vas, zaklat' ćemo vas" – Upravi Dinama, igračima Dinama i drugih klubova,
- "Cigani, Cigani",
- "Sammire, crnčugo",
- "Za dom, spremni"….

U protestantskom dijelu irskog Belfasta izazivački su mahali zastavama Vatikana.

Prijetnje hrvatskoj policiji brutalno su zastrašujuće:
- "Pandurska svinjo, zaklat' ćemo ti dijete, ale, ale, ale",
- "Hrpa govana, neškolovana, puna kompleksa, smeća drotovska",
- "Tučemo policiju k'o šugave pse, al' za tebe Dinamo, pobit' ću ih sve",
- "Ubij drotove, pasje skotove"….

Cijeli Zagreb išaran je grafitima "A.C.A.B." što znači kraticu ALL COPS ARE BASTARDS – " SVI POLICAJCI SU KOPILAD". Dok hrvatski dužnosnici predvođeni predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem uvjeravaju Europu i svijet kako se u Hrvatskoj vodi uspješna borba protiv ustaštva, te najveće sramote i najtamnije stranice hrvatske povijesti, na stadionima i oko njih tolerira se ustaštvo i pozivanje na nove pogrome nehrvate. A kazne bi morale biti drakonske, kako se to već desetljećima čini širom Europe.
Američki portal BLEACHERREPORT.COM proglasio je nedavno 15 NAJOZLOGLAŠENIJIH NAVIJAČKIH SKUPINA NA SVIJETU. Zagrebački BBB nalaze se na sedmom mjestu. Na listi nema ni jedne druge navijačke skupine iz srednje i jugoistočne Europe. Srbijanski mediji likuju – "Naši huligani Zvezdine DELIJE i Partizanovi GROBARI su zastrašujuće grozni, ali su male bebe u odnosu na hrvatske BBB". Na žalost, činjenice su neumoljive. Samo posljednjih godina huligani iz redova BBB sudjelovali su u čak 38 velikih incidenata s krvavim i rušilačkim posljedicama. Po najgore zapamtili su ih zgroženi žitelji i policajci Bergama, Graza, Auxerra, Milana, Villacha, Kriensa, Širokog Brijega, litavskog Panavežisa, Antalye, Kapfemberga, Čitluka, Praga, Udina, Mostara, Bad Bleiberga, Temišvara… S pravom su svuda nazvani – HORDE ZLA. A zbog tih HORDA ZLA u posljednjih nekoliko godina DINAMO je platio oko milijun eura kazne UEFA-i, HAJDUK nešto manje, a Hrvatski nogometni savez čak dva milijuna eura. Za taj novac moglo se izgraditi desetak najsuvremenijih nogometnih terena ili moderni kamp s hotelom, travnjacima i svim ostalim pratećim objektima.

Incidenata u Hrvatskoj bilo je višestruko više, a svakako je najmonstruozniji teroristički napad na goste grčkog PAOK-a u Zagrebu, 2010. godine kada je četrdesetak huligana kamenovalo gostujući autobus u koji su u finalu ubacili zapaljene bengalke. Autobus je izgorio i samo zahvaljujući sreći nitko nije poginuo u plamtećem vozilu. UEFA je taj atentat stavila na prvo mjesto najtežih navijačkih ekscesa, a slika zapaljenog autobusa i prestravljenih Grka obišla je svijet. Samo nekoliko vinovnika osuđeno je za taj sramni terorizam i to simboličnim kaznama. A u demokratskoj Europi takvi napadi ekspresno se drastično sankcioniraju. Skoro smo svakodnevno svjedoci da članice EU pokazuju nultu stopu tolerancije na huliganizam, nacionalnu i vjersku mržnju. Žalostan je za sve, pa i za Vas, naslov velikog teksta u Jutarnjem listu, 21.02.2012: "RASIZAM SE SVUDA OŠTRO KAŽNJAVA OSIM NA HRVATSKIM STADIONIMA". Isto vrijedi i za huliganizam, nacionalnu i vjersku mržnju.

Podsjećamo da je u posljednje vrijeme predsjednik UEFA-u Michael Platini dva puta posjetio Zagreb isključivo zbog borbe protiv huliganizma, ali oba puta bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor nije imala za njega vremena. Primio ga je predsjednik republike Ivo Josipović i javno preuzeo obvezu odlučne organizirane borbe protiv huliganizma, rasne, nacionalne i vjerske mržnje na športskim stadionima. Nažalost, sva dana obećanja ostala su mrtvo slovo na papiru. A huligani ne djelovanje pravne države tumače kao svoju pobjedu i strah političkih struktura od huliganskih bandi. I još žešće u svakoj prilici siju strah i zgražanje gdje god se pojave. Neki političari čak ih i javno podržavaju. Najzorniji je žalosni primjer saborskog zastupnika i univerzitetskog profesora Josipa Kregara, koji vođe najmilitantnije struje BBB (protiv kojih je bezuspješno podnijeto na desetine kaznenih i krivičnih prijava), javno hvalio preko malih ekrana, tiska i portala podržavajući ih u borbi za nasilno smjenjivanje rukovodstva GNK DINAMA. A na primjedbu da je ipak riječ o huliganima iza kojih su brojni ispadi puni rasne, nacionalne i vjerske mržnje, te ugrožavanje ljudskih života, odgovara da ga "ne interesiraju te njihove dodatne aktivnosti". Dakle, rušilački pohodi i najprimitivniji ekscesi banaliziraju se i svode na "dodatne aktivnosti". Žalosno da žalosnije ne može biti!!! Da zlo bude gore, s huliganima koketiraju i neki drugi političari iz HDZ-a i SDP-a. Zavirite u policijske dosjee čelnika navijačkih skupina i suočiti ćete se s argumentiranim optužbama za nasilništva, iznude, pljačke, falsificiranja, trgovinu drogom. Alkohol i droga u enormnim količinama pokretači su njihove brutalnosti i primitivizma.

Koliko im je stalo do voljenog kluba huligani posljednjih godina na svakoj utakmici dokazuju time što ne slave golove DINAMA, ne raduju se pobjedi, ne nose nikakva klupska obilježja. Čak navijačke skupine istinskih dinamovaca, tuku ih, maltretiraju, uništavaju transparente s klupskim grbom. Svima je jasno da je njima do DINAMA stalo koliko i do "lanjskog snijega". Stadion Maksimir i utakmice DINAMA za njih su poligoni na kojima pred milijunskim auditorijem pokazuju svoje prave i jedine namjere – rušilački primitivizam, nasilništvo i suprotstavljanje osnovnim normama demokratskog društva. Sve to ispoljavaju u davno znanstveno dokazanoj maniri "psihologije čopora". Nikada se nije dogodio niti jedan pojedinačni huliganski eksces. Zato ne samo pojedinci i grupe nego i navijačke udruge kao pravni subjekt moraju zakonski odgovarati pa i po cijenu njihovog ukidanja.

Huligani među BBB-ima slave kao svog najvećeg heroja Nikicu Marovića koji je petardom (topničkim udarom) na utakmici u Maksimiru izbio oku policajcu Kristijanu Trokteru, napravivši ga invalidom za cijeli život. Zagreb i Hrvatska obljepljeni su grafitima "ne daj se Nikica", nose njegovu fotografiju na transparentima i u svim javnim nastupima tvrde da je pretjerana kazna od četiri godine zatvora za tog kriminalca. Za sličan atak na policajca izrečena je nedavno u Srbija kazna od deset godina zatvora. Pokušaj ubojstva policajca u zapadnoj Europi još se drastičnije kažnjava, a ugrožavanje ljudskih života kvalificira se terorizmom, nasilnici nemilosrdno kažnjavaju, a njihove udruge zabranjuju i brišu iz registra. To predviđa i hrvatski Zakon o udrugama. Tragično je da se u tom smislu on nikada nije sprovodio i sprovodi.

Reagirajte brzo i odlučno jer huliganski ekstremizam svakoga dana sve je brutalniji i pogubniji. U pitanju su sve češće i ataci na ljudske živote. Za sve što se ubuduće bude događalo biti ćete među najodgovornijima. Ne možete više reći "nismo znali"! Od Vas to očekuje ogromna većina istinskih ljubitelja nogometa i športa uopće. Huligani su ogromna manjina, ali dobro organizirana, ničim sprječavana i spremna da svim sredstvima ostvari svoj cilj – strah, kaos i teror prema pojedincima i legalnim nogometnih institucijama. U ovom slučaju nedjelovanje pravne države ravno je podržavanju huliganizma i zagovornika nacionalne, rasne i vjerske mržnje. Budite sigurni da HORDE ZLA, koje danas teroriziraju ulice i stadione, neće stati na tome. Već sutra pojaviti će se pred Skupštinom grada, ministarstvima, Saborom, Banskim dvorima i Pantovčakom. Njima treba djelotvorno odgovoriti jedinim jezikom koji razumiju – represijom državnog aparata.

Očekujemo, ne samo mi iz GNK DINAMA, ostalih hrvatskih nogometnih klubova, nego i čelnici EU i UEFA-e da u najkraćem mogućem roku pokrenete sljedeće inicijative:

- Da se po hitnoj proceduri u Krivični zakonik unesu odredbe o sankcioniranju huliganizma, rasne, nacionalne i vjerske mržnje koji će podrazumijevati zatvorske kazne od jedne do tri godine, oduzimanje putovnica i zabranu dolaska na športske stadione. O tome se mora postići konsenzus svih političkih stranaka u Saboru Republike Hrvatske. Huliganima se mora pokazati nulta stopa tolerancije,

- Do usvajanja tih europskih stečevina i vrijednosti policija, državno odvjetništvo i sudstvo moraju efikasno i savjesno suzbijati huliganizam, rasnu, nacionalnu i vjersku mržnju, bez obzira tko ih ispoljava i širi.Hrvatski nogometni klubovi nemoćni su u borbi protiv huliganizma, Hrvatski nogometni savez ima svoj AKCIJSKI PLAN ZA SPRJEČAVANJE NEREDA NA NOGOMETNIM UTAKMICAMA koji se temelji na EUROPSKOJ KONVENCIJI O NASILJU GLEDATELJA I NEPRIHVATLJIVOM PONAŠANJU NA ŠPORTSKIM PRIREDBAMA, ali bez pomoći i reagiranja pravne države rezultati će ostati na sadašnjoj katastrofalnoj razini. Zbog huligana DINAMU i HAJDUKU prijeti izbacivanje iz svih europskih natjecanja, hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji spriječavanje sudjelovanja na Europskom nogometnom prvenstvu ove godine u Ukrajini i Poljskoj.
O ovoj svojoj inicijativi obavijestiti ćemo hrvatsku javnost, Hrvatski nogometni savez, Europski parlament, Europsku komisiju i UEFA-u.

U očekivanju Vaše brze i djelotvorne akcije, bilježimo se sa štovanjem.
PREDSJEDNIK GNK DINAMO MIRKO BARIŠIĆ