paralelni svemir

Diljem Moskve savjeti što učiniti u slučaju nuklearne katastrofe, stanovnici mirni: Mislim da živimo u najsigurnijoj zemlji na svijetu

28.03.2023 u 20:46

Bionic
Reading

Digitalni reklamni panoi u Moskvi informiraju Moskovljane što trebaju spakirati u slučaju nuklearne katastrofe, a predsjednik Vladimir Putin povremeno objavi mračno upozorenje da je Rusija spremna iskoristiti krajnje sredstvo odvraćanja - no čini se da Moskovoljani to prihvaćaju mirno

"Ne mislim da će se išta dogoditi, ako mislite na nuklearnu prijetnju", rekao je Andrej (47), koji je odbio otkriti svoje prezime, stojeći ispod jednog takvog panoa na ulazu u moskovski Park Gorkog u utorak.

"A ako se ništa neće dogoditi, zašto bismo se za to trebali pripremati?"

Otkad je Rusija poslala svoje oružane snage u Ukrajinu prije nešto više od godinu dana, a zapadne zemlje odgovorile slanjem konvencionalnog oružja Ukrajini, Putin je rekao da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva ako se Rusija osjeti dovoljno ugroženo - iako zapadne zemlje niječu bilo kakvu prijetnju toga tipa.

"Ne, ta upozorenja me ne plaše i ne mijenjaju moj stav prema svijetu, ljudima i našem predsjedniku", rekla je Julija Gorodnjanskaja (38).

"Mislim da živimo u najsigurnijoj zemlji na svijetu. Naš potencijal je vrlo velik i vjerujem u našu vojsku i oružje koje naša zemlja ima. Nijedna zemlja na svijetu nema toliko oružja kao mi, i tako kvalitetnog oružja."

Iznad njezine glave, video isječak je izlistao ključne potrepštine za "torbu za hitne slučajeve", koja bi trebala sadržavati radio i hranu i vodu za tri dana.

Ministarstvo za izvanredne situacije da već godinama to objavljuje, ali da su građani tek sada počeli primjećivati.

"Naš mentalitet je takav da ljudi neće učiniti ništa dok voda ne dođe do grla. Zato mislim da je dobro informirati ljude i pripremiti ih", rekao je 30-godišnja Moskovljanin Vladimir, koji također nije htio reći svoje prezime.

Aleksej Pulkarov (33) provjerio je udaljenost do najbližeg nuklearnog skloništa.

"Tako je daleko da nikad neću stići do njega", rekao je. "No ne uzrujavam se."

  • +10
Ukrajinski vojnici na prvoj liniji kod Bahmuta Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia