SUĐENJE ARGENTINSKIM GENERALIMA

Diktatoru Videli prijeti doživotni zatvor

02.07.2010 u 15:50

Bionic
Reading

Prvi predsjednik Vojne hunte koja je izvršila državni udar u ožujku 1976. general Jorge Rafael Videla, danas sjeda na optuženičku klupu zbog višestrukog ubojstva političkih zatvorenika. Predstavnici organizacija za zaštitu ljudskih prava ovo suđenje smatraju najvažnijim od povratka demokracije 1983. godine

Pored generala Videla, na suđenju koji se odvija pred Višim federalnim sudom grada Cordobe, kao optuženici sjede bivši zapovjednik Trećeg korpusa Vojske, general Luciano Benjamin Menendez, direktno optužen za zločine, i još dvadesetak visokih časnika.

Odgovarat će za ubojstvo 32 zatvorenika ubijeni u vojnim zatvorima pokrajina Cordoba između travnja i listopada 1976. Tužiteljstvo tereti optužene da su barem 29 zatvorenika strijeljali nakon fingiranog bijega koji je organiziran kako bi imali alibi za smaknuće političkih oponenata.

Žrtve su pripadali Mladeži peronističke stranke, vojnoj organizaciji Montoneros i Revolucionarnoj radničkoj stranci (PRT), ključne političke i pobunjeničke organizacije protiv koje je vojna vladavina djelovala tijekom te posljednje, ali vrlo krvave vojne diktature u Argentini. Prema izvještajima komisije 'Nikad više', osnovane nakon povratka demokracije, a na čijem je čelu djelovao ugledni pisac Ernesto Sabato, tijekom diktature je što ubijenih što nestalih stradalo gotovo 30.000 Argentinaca.

General Videla već je jednom bio osuđen na doživotan zatvor, godine 1985, na suđenju svim vođama diktature, ali ga je oslobodila opća amnestija proglašena 1990. od tadašnjeg predsjednika Carlosa Menema (1989-1999).

Ponovno je pritvoren 1998, zbog novih dokaza o drugim zločinima protiv čovječnosti i zbog optužbi da je sudjelovao u prikrivanju krađe beba rođenih u zatočeništvu. Određen mu je kućni pritvor koji je ukinut odlukom koju je potvrdio Vrhovni sud. Otad je bio zatvoren u posebnom vojnom zatvoru u Campo de Mayo nedaleko od Buenos Airesa, jer je tako odlučio federalni sudac na temelju dobi optuženog.

Sa 84 godina, ali prilično dobra zdravlja, Videla se sada nalazi u običnom zatvoru u gradu Cordoba (800 kilometara zapadno od Buenos Airesa) da bi pratio suđenje zbog ubojstva i teška kršenja ljudskih prava za što tužiteljstvo traži doživotan zatvor.