PRESEDAN U ŠKOLSTVU

Desetogodišnji dječak pohađat će razred samicu

06.09.2013 u 21:52

Bionic
Reading

Desetogodišnji dječak problematičnog ponašanja koji je do sada promijenio četiri osnovne škole, ipak se neće školovati kod kuće, kako je to bilo prvotno planirano, nego će imati 'individualnu nastavu u školi': sam će sjediti u razredu ili nekoj drugoj školskoj prostoriji, gdje će mu se izmjenjivati predmetni nastavnici i držati mu nastavu

'U suradnji s Ministarstvom obrazovanja, na tragu smo upravo takvog rješenja. Nisam osobno sretan s tom opcijom, ali smatram je boljom od opcije školovanja kod kuće. Na taj će način dijete ipak biti u školi, postojat će kakva-takva socijalizacija. I to je bolje nego da stalno bude doma', kaže Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, piše Jutarnji.hr.

Dječak trenutno nema nikakav oblik nastave. Prvotno je bilo planirano da se dječak školuje kod kuće, no kad je takvo rješenje već smatrano gotovim, prosvjetne su vlasti utvrdile da Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnom i srednjem školstvu ne predviđa nastavu kod kuće za zdravu djecu: takav oblik školovanja moguć je isključivo za djecu s težim motoričkim poteškoćama ili kroničnim bolestima, odnosno za djecu koja objektivno ne mogu polaziti redovitu nastavu.

Da bi takav model pak zaživio, dječak mora dobiti 'dijagnozu' djeteta s teškoćama. Koju on, kako tvrdi njegov otac, nema. Podsjetimo, dječak je do sada promijenio četiri škole. Iz dvije od njih morao je otići nakon što su roditelji ostalih učenika zaprijetili da svoju djecu više neće slati na nastavu ako i ovaj dječak bude u razredu.

Problem je, kažu roditelji, u tome što se dječak krajnje neprimjereno, a, kako je utvrdila prosvjetna inspekcija, nerijetko i nasilno ponaša i nitko mu ne može stati nakraj jer u tome nemaju podršku roditelja.
Njegov otac tvrdi da sve to nije istina, da je njegovo dijete žrtva na koju nitko ne reagira, a da su probleme inicirale političke mreže nepojmljivih struktura koje napadaju oca zbog njegova političkog aktivizma.