SERIJSKI RAZBOJNIK

Deset godina krao i pljačkao da bi preživio

17.10.2014 u 14:09

Bionic
Reading

Da bi pribavio sredstva za život, nezaposleni 41-godišnjak iz Čakovca počinio je najmanje pedesetak krađa i razbojništva zadnjih deset godina, sumnja međimurska policija

'Od 2004. pa do ove godine napadao je poštanske urede i kladionice, a na drzak način krao je i iz obiteljskih kuća, kako novac, tako i vrijedne predmete', rekao je načelnik PU međimurske Krunoslav Gosarić govoreći o velikom uspjehu međimurskih policajaca.

Kladionice i poštanske urede, kako je dodao, osumnjičeni je pljačkao pred sumrak, u kasnim poslijepodnevnim satima ili neposredno prije kraja radnog vremena, birajući trenutak kada su zaposlenice bili same ili bi zaključavale objekte.

Prije napada maskirao je lice dijelovima odjeće ili 'fantomkama', a razbojstva je činio uz uporabu sile i prijetnju, pri čemu je imitirao kao da u ruci ili uz sebe ima oružje koje u stvari nije imao.

Tako je u deset godina, kako se sumnja, samo u Čakovcu napao kladionice 14 puta, od čega po pet puta u Ulici dr. Ivana Novaka i u Zagrebačkoj ulici, dva puta u Parku Rudolfa Kropeka i po jednom u ulicama Kralja Tomislava i Nikole Pavića. U potonjoj ulici dva puta je napao i poštanski ured dok je u Nedelišću napao poštanski ured i poslovnicu lutrije, a u Strahonincu četiri puta kladionicu. U Pleškovcu u dva je navrata napao poštanski ured, a razbojništvo je počinio i u Varaždinu, i to u Lošinjskoj ulici.

Uz to, u zadnje dvije godine počinio je najmanje 17 krađa u obiteljskim kućama u Čakovcu, Šenkovcu i Mihovljanju u koje je ulazio u vrijeme kada su ukućani bili u dvorištima ili su bile otključane, pa neke žrtve ni ne znaju da su bile okradene. Krao je torbe i novčanike s novcem, mobitele, nakit i drugo. Dio ukradene robe, točnije 19 torbica i 30 novčanika s osobnim ispravama, pronađen je u njegovom malom stanu u Vukovarskoj ulici iz kojeg je priveden u policiju, a zatim i u istražni zatvor.

Razbojstvima si je protupravno pribavio imovinsku korist od najmanje 275.800 kuna, odnosno prosječnu mjesečnu radničku plaću, procjenjuju u međimurskoj policiji te napominju da si je krađama iz kuća osigurao dodatnih nekoliko desetaka tisuća kuna.

'Upornim radom te suradnjom s građanima uspjeli smo doći do osumnjičenog koji se ni na koji način nije isticao u društvu, niti je bio kažnjavan ili u evidenciji. Osoba je uobičajenog ponašanja, bez vozila i s dobrim odnosom prema ostalim stanarima u zgradi u kojoj je plaćao režije. Sve to je otežavalo njegovo otkrivanje do kojeg smo došli slagavši mozaik nakon tisuća razgovora s građanima kojima zahvaljujem na pomoći', naglasio je načelnik na izvanrednom susretu s novinarima u PU međimurskoj.